We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Når døden ikke er til å unngå

3 3 157
09.02.2019

De fleste bærer i seg en frykt for døden. Med døden kommer sorg, savn og en absolutt stopp, og dette oppleves nok relativt likt om man er religiøs eller ikke. Tror man på evig liv, ligger det muligens en liten trøst der, men å miste noen man er glad er uansett vanskelig, og det de aller fleste av oss frykter mest. Fordi det er så definitivt.

Til å være det mest naturlige i verden, er det likevel mye tabu og forknytte holdninger til døden. Den er vanskelig å forholde seg til, og det er vanskelig å snakke om den. Derfor forholder de fleste av oss til den som om den er en fæl fiende vi skal kjempe mot med alle midler.

På mange måter er dette også rett. Ulykker og alvorlige sykdommer som river fra oss de vi elsker og er glade i, vil vi naturlig nok alltid ønske å unngå. Og det er med dette bakteppet debatten om aktiv dødshjelp blir så trøblete. Døden er vanskelig nok i seg selv, om vi ikke skal hjelpe til å aktivisere den også.

Debatten om aktiv dødshjelp pipler med ujevne mellomrom opp til overflaten, gjerne via noen konkrete eksempler, der tilhengere av det står frem og forteller sin historie. I 2015 var det den polynevropati-rammede Jan Petter Stefanussen som lot VG være med, da han dro til Sveits for å avslutte livet sitt.

Sist lørdag publiserte Dagbladet........

© iTromsø