Muhafazakarları kim yoldan çıkardı?

1980 askeri darbesinden sonra Turgut Özal tarafından gerçekleştirilen ekonomik ve politik liberalleşme politikası Türkiye’nin ekonomik anlamda büyümesine imkân tanımasının yanında Türkiye’nin kapitalist-dünya sistemine entegre olmasını sağladı.

Bu politikalar Türkiye’de muhafazakâr kesimin de ekonomik olarak gelişmesine ve kapitalist sisteme entegre olmasına teşvik etti. Refah Partisinin 1994 seçimlerindeki başarısı muhafazakâr kesimin ekonomik olarak gelişmesine ve sosyalleşme sürecine ivme kazandırmasına rağmen 1997 yılında gerçekleşen 28 Şubat süreci muhafazakâr kesimin ekonomik kazanımlarını sınırlandırmıştır.

2002 yılından sonra yine muhafazakâr bir parti olan AK Parti’nin iktidara gelmesi muhafazakâr kesimin çevreden merkeze doğru ilerlemesini sağlamıştır. 1980lerden sonra Türkiye’nin ekonomik liberalleşmesi ve kapitalist-dünya sistemine entegre olması, toplumunda hem kültürel olarak hem de yapısal olarak önemli değişikliklere sebep olmuştur.

Türkiye’nin tüketim toplumuna dönüşmesi ve tüketim kültürünün yaygınlık kazanmaya başlaması en önemli değişikliktir.

Her şey metalaşırken,

Metaların reklamlar ve medya aracılığıyla kültürel değer kazanmaları,

Metaların kültürleşme temayüllerinin ortaya çıkması,

Metaların fiziksel ihtiyaçlardan çok sosyal statü göstergesi olması,

Bu durum bir yandan hayata estetik katarken diğer taraftan tarz ve stilleri ön plana çıkarmaktadır.

Postmodern bir yaklaşımla hayat tarzları ve stilleri tüketim toplumuna dönüşmekte ülkemizdeki muhafazakâr kesim de bu değişimlerden etkilenmektedir. Dini değerleriyle tüketim........

© Internethaber