Türkiye Diyanet Vakfı ve Projeler

2014 senesinde başladığım Türkiye Diyanet Vakfı, Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Müdürlüğü görevimi aşkla, şevkle, heyecanla devam ettirmeye gayret ediyordum. Bir taraftan yeni yurt ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışırken diğer taraftan mevcut yurtların iyileştirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin artırılarak devam ettirilmesi çabasındaydık. Bunlara ilave olarak yeni projeler yapmaya ve yapılan projelere katkı vermeye çalışıyorduk.

“TDV Mütevelli Heyeti”nden aldığımız destekle profesyonel danışmanlık firmalarıyla da görüşerek tepeden tırnağa yeniden yapılanmaya gittik. 2015 yılındaki bu yapılanma ile yönetim şeklinde ve hizmet sunumunda kurumsallığını tamamlamış profesyonel bir iktisadi işletme olduk. “TDV Yurtları” tercih edilen bir marka oldu. Kendi kulvarımızda neredeyse en iyisiydik. Bu yazıyı okuyanlar belki “KYK yurtlarından da mı iyiydiniz?” diyebilirler. Keşke KYK bizden daha iyi olsaydı ama maalesef değil. KYK yurtları sadece sayıca büyüdü. Herkesin malumu olan bir illegal yapıyı bitirme adına ihtiyaç fazlası yurtlar açıldı. Bu obez büyüme mütevazı, legal, devlete ve millete taraf olan STK’ların gençlerle ilgilenme şanslarını neredeyse elinden aldı. Barınma, beslenme ve internet imkânı verildi ama erdemli birey olma imkânları kısıtlandı, desteksiz kaldılar.

Bir yanlış yapılanmayı bitirme adına onlarca yanlış yapılanmaya kapı aralandı. Deist, satanist, agnostik, ateist, daha birçok sonunda “…ist” olan sapık akımlar yurtlarda kol gezmeye başladı. Devlet, 15 Temmuz sonrası el koyduğu yurtları ve okulları TDV’ye verseydi iddia ediyorum bizim çalışma ekibimiz daha iyisini yapma kapasitesine sahipti.Maalesef bazı STK’lar da kendilerine alan belirlemekte kararsız davrandılar. Zira yurt işletmeciliği her vakıf ve derneğin yapabileceği sıradan bir iş değildir. Her STK iyi olduğu ve uzmanlaştığı alanda ilerlemeli diye düşünürüm.

TDV yurtları, sadece barınma ve beslenme mekânları olmakla kalmayıp öğrencilerin, psikolojik, sosyolojik ve manevi gelişimlerine destek olan bir kurum haline gelmişti. Avrupa’dan sınavlarla seçilerek “ UİP (Uluslararası İlahiyat Programı)”projesi kapsamında ülkemize getirilen öğrencilere TDV yurtları ev sahipliği yapıyordu. Onlara, ilahiyat fakültelerindeki örgün eğitimlerinin yanı sıra takviye eğitimler veriliyordu. Bu proje ile mezun olanlara Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV’nin yurt dışı teşkilatlarında görev verildi. Projenin halen başarılı bir şekilde devam ediyor olması ülkemizin yurt dışındaki temsili hususunda çok önemli bir adımdır.

Yurt dışından liseye başlama hakkı elde eden öğrenciler de seçme sınavlarıyla ülkemize getirilerek “Uluslararası İmam Hatip Liseleri”nde okutulmaktadır. Bu proje Millî Eğitim Bakanlığıyla ortak yürütülüyor. Bugüne kadar çok verimli neticeler alındı. Yurt dışı ziyaretlerimizde birçok yerde Türkiye’de TDV himayesinde (yatılı, burslu veya hem yatılı hem burslu) eğitimlerini tamamlayan mezun öğrenciler, yurt dışı ziyaretlerimizde birçok yerde bize mihmandarlık ve ev sahipliği yaptılar.

Foto 2

TDV’nin çok etkin ve verimli projeleri olduğu gibi, başlanamayan veya akim kalan projeleri de olmadı değil. “TDV Yayınları ve TDV Kitabevleri” Projesi de Türkiye’nin farklı illerinde etkin ve güzel bir proje oldu. Çay, kahve eşliğinde dostlarla buluşarak kitap merkezli muhabbetetme mekânları oldu.

TDV İslam Ansiklopedisi, TDV Radyoları, ‘Hediyem Kur’an Olsun’ başarılı projelerden sadece birkaçı.

Her projenin başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.“Diyanet TV” düşüncesi güzel ama içerik zayıf, muhatabı çok dar bir kesim. Diyanet Çocuk TV’yi ayrı tutuyorum. “Hastane” girişimi de maalesef olumsuz sonuçlanmıştır. Üniversite girişiminin de başarılı........

© İnsaniyet