Sorumsuzluk
Sorumluluk ailenin cennet tohumudur.
Evlilik sevgiyle başlar sorumlulukla devam eder. Evlendikten sonra aşka ne oluyor, diyorlar. Aşk, sevgi bitiyor mu birbirini arzulayan insanların birliktelikleri gerçekleşince?
Aslında bu sorunun cevabını ararken sevgiye ve aşka yüklenen misyonları göz önünde bulundurmamız gerekir. Aşık iki insan evli değilken onun sevgisini, hoşnutluğunu kazanmak için birtakım bedeller ödemesi gerektiğini bilir. Onun hoşlandıklarını yapar, sevmediği şeylerden kaçınır. Yani kendini kabullendirmek için birtakım fedakarlıklarda bulunur.
Fedakârlık nedir? Kişinin karşısındaki için kendisinin hoşlandığı, arzuladığı birtakım şeylerden karşıdaki için vazgeçmesidir. Feda ve kâr iki kavram. Kendimizi feda ederek elde edeceğimiz bir kazançtır sevdiğimiz. Onu dikkate almaktır. Ona tahammül edebilmektir.
Bu kısa girişten sonra işin aslına geçebiliriz. Bizim toplumda sahip olma kültürü ilişkileri olumsuz etkileyen önemli bir husustur. Bir zaman sevgili dönemi yaşayan bireylerin eş olma sürecinde parmaklarına taktıkları halka bir nevi kölelik veya sahip olma prangası olarak algılanır.
Yani evlilik sanki uzun bir süre üzerinde çalıştığımız bir işin ödülü olarak görülüyor. Artık sahip olunmuştur ve üzerinde çalışılmaya gerek yoktur.
Sevgi tohum, evlilik fidandır.
Fidanın korunması ise sulama, gübreleme, güneş, zararlı haşerelerden koruma gibi birçok sorumluluğu da beraberinde getirir. Bundan anlayacağımız şey ise; evlilikle birlikte sevginin daha çok korunmaya ihtiyacı olduğudur.
Evli bireylerin artık eskisi gibi kendilerini sevdikleri için fedakârlık yapmak zorunda hissetmemeleri yeni yeşermeye yüz tutmuş fidanın solmasına neden olur.
Evlilikte sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu ilk insanların cennete konuluşunda görebiliriz. Hz. Havva ve Hz. Adem’den oluşan birliktelik dünyanın ilk ailesiydi. Cennette onlara her şey serbesttir. Ancak Allah’ın onlara kesin olarak yasakladığı bir şey vardır. Birlikteliğin cennette devam etmesi için bu yasağa uymaları gerekmektedir.
“Ey Adem, sen ve eşin cennette durun, dilediğiniz yerden yiyin. Fakat şu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz.” Araf/19
Evlilik cennettir ancak yasak olanlara yaklaşmamakla…
O halde evlilikte yasak ağaç nedir? Tefsirlerde, İsrailiyat’ta birçok meyve ağacı sayılmaktadır. Elma ve incir ağırlık kazanmaktadır. Ancak kitabın dili, açıklanmasını uygun görmediği konularda genelde metafor kullanmaktadır. Ben burada yasak ağaçla ilk insanlara sosyal yaşamda ilk temel ilke olarak sorumluluğu öğrettiği kanaatindeyim.
Yasak ağaçla insanlara dikkat etmeleri gereken unsurlar olduğu vurgulanmaktadır.
İhlal edilmemesi gereken unsurlar ihlal edilirse cennet birden cehenneme dönecektir. Âdem ile Havva sorumluluklarını ihlal ederek bulundukları cennet mekânı kaybettiler.
........