Selamün aleyküm Sevgili Okur,
Tadımlık Kitaplar 40. sayısında. Şubat, yılın ikinci ayı… Anadolu’nun bir kısmına dolu dolu kar yağdığı, diğer kısmının kara ve yağmura hasret kaldığı bir ay… Kar, yağdığı yerleri bereketle müjdelerken yağmadığı yerlerdeyse kuraklık korkusu her tarafı kaplar. Ülkemizin birçok yerinde geçmişe göre oldukça ılıman geçen bir ay…
Mary Shelley’in, Niyazi Akıncıoğlu’nun, Abdi İpekçi’nin, Anthelme Brillant-Savarin’in, Bertrand Russell’in, Bohumil Hrabal’ın, Beşir Fuad’ın, René Descartes’ın, Ali Rıza Ertan’ın, Benvenuto Cellini’nin, Gotthold Ephraim Lessing’in, Molière’in, Antoine Galland’ın, Heinrich Heine’in, Georg Büchner (Danton)’in, Réné Char’ın, Stefan Zweig’in, John Keats’in, Halit Fahri Ozansoy’un, Ömer Bedrettin Uşaklı’nın, Cahit Öztelli’nin, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun, Fethi Giray’ın, Cemal Nadir Güler’in, Hasan-Âli Yücel’in, Hasan Hüseyin (Korkmazgil)’in, Akşit Göktürk’ün, Hüseyin Siret Özsever’in, Henry James’in, Jean Iris Murdoch’un, Ahmet Hilmi Yücebaş’ın, Paul Claudel’ın, Osman Zeki Üngör’ün, Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli)’nin, Doğan Cüceloğlu’nun, Ozan Arif’in, Kemal Karpat’ın, Tosun Terzioğlu’nun, Umberto Eco’nun, İlhan Arsel’in, Bahtiyar Vahabzade’nin, Turgut Cansever’in, İsmet Giritli’nin, Fahrettin Kırzıoğlu’nun, Nermi Uygur’un, Mahmud Esad Coşan’ın, Orhan Asena’nın, Ahmet Kabaklı’nın, Alev Alatlı’nın, Orhan Türkdoğan’ın, Esat Erbili’nin, İskilipli Atıf Hoca’nın, Hasan El-Benna’nın, Malcom X’in, Sümmani’nin, Dostoyevski’nin, Puşkin’in, Adile Sultan’ın, İmmanuel Kant’ın, Cenap Şahabettin’in, Andre Gide’in, Tezer Özlü’nün, Cem Sultan’ın, Tarık Buğra’nın, Şeyhülislam Yahya’nın ve adını burada anamadığımız nice edip ve düşünürlerin ruhunu teslim ettiği bir ay… Edebiyatın, sanatın, düşüncenin ve bilimin hareketlendiği bir ay…
Şubat… Bu yıl, diğer yıllara göre bir gün daha uzun olan ay…. Dört yılda bir gelen aylardan biri. Uzun gecelerin gündüze evrildiği bir ay. Mübarek üç aylardan Şaban ayının önemli bir kısmı bu sene, şubata denk geldi. Köken itibarıyla Süryanice olan bu kelime Arapça, Farsça ve Türkçe’de yoğun bir kullanıma sahip.
Gazze özelinde bütün Filistin’in terörist İsrail’ce talan edildiği ve katliamlar yapıldığı bir ay… Bunlar olup biterken İslam ümmetinin dağınıklığı, bölük pörçüklüğü ve etkisizliğinin tüm trajedisiyle gözler önüne serildiği bir ay… Bu ay, acziyetimizden kurtulmamız için Rabbim bizlere basiret, feraset ve diriliş ruhu ihsan eylesin.
Allah’ın selamı üzerinize olsun. 11 Şubat 2024’te başlayan Şaban ayının İslam Ümmetinin uyanışına ve birlik-beraberlik içinde hareket etmesine vesile olması duasıyla… Allah’a emanet olunuz.
SCHRODİNGER’İN KEDİSİ I KÂBUS, Alev Alatlı, roman, Everest Yayınları, İstanbul 2007.1944 İzmir doğumlu. İlk ve ortaokulu Türkiye’de, liseyi Japonya’da, lisansı Türkiye’de ve yüksek lisansı Amerika’da tamamladı. Bir dönem akademide ve bürokraside bulundu. Bizim English dergisinin çıkardı. 2006 yılında Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü aldı. 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi. Bülent Ecevit Üniversitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı. 2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulunun, 2017 yılından vefatına kadar da Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürdü. 2 Şubat 2024’te vefat etti.
İlk telif kitabı “Aydın Despotizmi”dir. Ardından “Yaseminler Tüter mi Hâlâ?” ile “İşkenceci” yayımlanır. “İşkenceci” TYB’nin Yılın En İyi Romanı ödülünü aldı. 1992’de yayınlanan “Viva la Muerte” yi, 1993’te “Nuke Türkiye!”, “Valla Kurda Yedirdin Beni” ve “OK Musti, Türkiye Tamamdır!” izledi. “Kadere Karşı Koy A.Ş.” 1995’te yayınlandı. 1999’da “Eylül 1998” isimli küçük bir nesir-nazım denemesini, 2000 yılında “Schrödingerin Kedisi, Kabûs,” 2001 yılında “Schrödingerin Kedisi, Rüya” izledi. “Gogol’un İzinde” üstbaşlıklı nehir romanının ilki “Aydınlanma değil, Merhamet” 2004 sonbaharında çıktı. Bunu “Dünya Nöbeti” ve “Ey uhniyem! Ey uhyniyem!” izledi. “Hollywood’u Kapattığım Gün” 2009 yılında, “Funda’nın Mutfak Rehberi” 2011 yılında, “Beyaz Türkler Küstüler” 2013 yılında yayınlanmıştır. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Yayınları arasında çıkan dört ciltlik “Batıya Yön Veren Metinler” ve iki ciltlik “Bize Yön Veren Metinler” isimli eserlerde derleyen olarak önemli rol üstlenmiştir. 2018 yılında yayınlanan “Ben Böyle Düşünüyorum Demekle Olmuyor!” akıl yürütmenin, muhakemenin kurallarına dikkat çekmektedir. Alatlı’nın ayrıca röportajlarından oluşan “Alev Alatlı ile Türkiye ve Dünya”, gazete makalelerinin derlendiği “Şimdi Değilse, Ne Zaman?” 2002, “Hayır Diyebilmeli İnsan!” 2003, “Hatırla! Geçmişin Geleceğindir” 2004, “Yorumsuz” 2008 ve “Aklın Yolu da Bir Değildir” 2009, kitapları da bulunmaktadır.
1999 yılında yayımlanan “Schrödinger’in Kedisi, Kabûs” adlı romanı 2008 yılında kütüphaneme girmiş. 2008 yılında okuduğum bu kitabı yazarın vefatından önce 2024 Ocak ayında tekrar okumaya başladım ve yeni bitirdim. Yazar, 1999 yılında yayınladığı romanında 2020’li........