GÜNÜMÜZ İSPANYASI
Endülüs programı için 22 Şubat 2024 Perşembe günü sabah 9’da İstanbul Havaalanından hareket ettik ve yaklaşık 4,5-5 saatlik bir uçuştan sonra yerel saat ile saat: 11:11’de İspanya’nın Andalucia özerk bölgesindeki Malaga şehri havaalanına indik. (İspanya ile Türkiye arasında iki saatlik bir saat farkı bulunmaktadır.)
İspanya İsmi
İspanyol kelimesi Fransız devriminden sonra kullanılmaya başladı. Dolayısıyla 1789’dan önce “İspanyol” kelimesi kullanılmazdı. Çünkü coğrafya çok parçalıdır. Burada tek bir millet olarak nitelenecek bir yapı yoktur. Bu topraklarda Fransız devriminden sonra millî devlet anlayışı yayıldı. Devrimden sonra “İspanya’daki herkes İspanyol oldu.” denildi.
Resmî dil Castellano (İspanyolca) olmakla birlikte, özerk yönetimlerde ikinci bir resmî dil de kabul edilebilmekte ve bu yönetimler ulusal bayrak yanında kendi bölgesel bayraklarını da kullanabilmektedir. Bir Latin ağzı olan Romense de konuşulmakta olan dillerden biridir.
Basklılar kendilerini İspanya içinde görmezler ve onlar “Biz büyük ihtimalle Kafkaslardan geldik” derler. Baskça ile İspanyolca arasında gramer bakımından hiçbir ortak nokta yoktur. Bu yüzden ülkede her şehir kendisiyle övünür.
İber Yarımadası’nda yer alan İspanya halkının ’ı Katolik, geriye kalanlar ise diğer Hristiyan mezheplerine mensupturlar.
İber Yarımadası haritası
İspanya’da Katolikler ülkeyi tamamen ele geçirdikten sonra Müslümanlardan kalan eserlerin izlerinin silinmesi için birtakım faaliyetler sürdürmüşler, sadece günümüze ulaşan eserlere sahip çıkmışlardır. Mesela özellikle papazlar, Kurtuba Ulu Camii’nin yıkılmasını istemişlerse de halk buna karşı çıkmıştır. Aynı şekilde Sevilla’da Müslüman döneminden kalan Torre de Oro (Altın Kule), yol genişletme gerekçesiyle yıkılmak istendiğinde yine halk buna engel olmuştur. Bunu “İslam’a duyulan gizli bir hayranlık” la açıklayanlar olduğu gibi “İslam kültürüne olan meyil” ile izah edenler de bulunmaktadır.
Kurtuba Ulu Camii
Muhtemelen bu vb. sebeplerden dolayı Afrika’yı Pirenelerden başlatanlar vardır. Özellikle XVIII, XIX ve XX. Yüzyıllarda Avrupa’dan İspanya’ya Pireneleri aşarak gelenler bu şekilde değerlendirme yapmaktaydılar. Bunda da ülkedeki mimarinin, coğrafyanın ve insan yapısının rolü olmuştur. Bu yüzden İspanyollar asla bir İngiliz gibi değildir.
Tura Malaga Havaalanından Başladık:
Malaga Havaalanından Cebel-i Târık’a otobüsle 1 saat 20 dakikada varılmakta, Cebeli Târık’tan Sevilla’ya yolculuk ise yaklaşık iki saat sürmektedir.
Cebel-i Târık, İspanya’nın güneyinde 32.000 nüfuslu ve yaklaşık 7 km2 lik bir alana sahip küçük bir İngiliz devletidir. Daha doğrusu İngiltere’nin deniz aşırı toprağıdır. Dolayısıyla Cebel-i Târık’a giriş çıkış İngiliz kontrolündedir. Bu yüzden oraya Şengen vizesiyle girilemiyor, İngiliz vizesi almak gerekir. Burada bir de........