We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Od Krapinskih Toplica i Sinja do Amerike mnoštvo fanatika voli boga i mrzi maske

3 1 38
17.09.2021

ČOVJEK je bez pametnog i samorazumljivog razloga odlučio da njegov sin u školi ni sekunde neće nositi masku, pa ni nakratko, dok prolazi kroz zajedničke prostorije. I tako je sebe, sina i osnovnu školu u hrvatskoj provinciji pretvorio u nacionalne vijesti: iz dana u dan pratimo je li mali stigao na nastavu, gdje je, gdje su roditelji, gledamo njegova oca kako se poziva na božje zakone i pravo malog da diše bez maske premda mu se, realno, ništa u životu ne bi dogodilo da bude poput ostale djece. Ili da bude drukčiji, ali ne po iracionalnom prkosu. Jedno naizgled trivijalno pitanje, jedan pretjerani kapric postao je nacionalni problem.

Lijepo je i pravično podržavati akte građanskog neposluha. Kad čovjek, zbog svojih uvjerenja ili straha, ne želi otići u rat, on riskira da mu se na glavu sruči strašna represija. Pritom, njegova vizija svijeta je lijepa, a njegov utopizam čaroban: kad bi svi bili kao on, nestalo bi ratova, ljudi ne bi ginuli - točnije, ginuli bi samo kao civili - a mi bismo se kao vrsta konačno malo evolucijski izdigli iz potrebe da zbog svojih identiteta nekome oduzimamo dom, slobodu i život.

Situacija je delikatnija kad se ono što smo privatno sukobi s našim službenim "ja", pa svoje profesionalne vještine i znanja pretvorimo u sredstva ucjene podređujući ih našim vjerovanjima. Nazvat ćemo to paradoksom mesara vegetarijanca. On je naročito iritantan kad su uvjerenja podložna trgovini, odnosno kad se od njih odustaje zbog novca. Da, govorimo o........

© Index


Get it on Google Play