We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Milanović se ponaša kao vojnik zarobljen u tijelu civila

2 0 0
14.06.2021

OD SMRTI Franje Tuđmana na predsjedničkoj stolici u Hrvata nije sjedila osoba fascinirana vojskom poput Zorana Milanovića.

Činilo se da će biti teško nadmašiti njegovu prethodnicu koja je predsjedničkom epizodom prekinula briljantnu karijeru tajnice u NATO-u, ali Milanović je ambiciozan. Njegovo je nebo prošarano maskirnim dezenom, njegovi su kriteriji diskvalifikacije protivnika podoficirski, njegove su teme militarističke. U svijetu hrvatskoga predsjednika ne postoji oblik života iznad Hrvata u maskirnoj odori.

S ozbiljne vremenske distance simboličkim žarom očito nadoknađuje manjak vojnih ambicija koji ga je, baš kao i oponenta iz Banskih dvora, krasio početkom devedesetih. Što smo udaljeniji od rata, ratni mu je žar sve življi. On, zapravo, o malo čemu i govori, osim o ratu. I svađa se s hadezenjarama - Andreju Plenkoviću je zamjerio da je s lažnom dijagnozom izbjegao služenje JNA.

Prvi čovjek države ne bira društvo, ne opterećuje se biografskim detaljima nositelja uniformi s kojima se druži. Polovicom siječnja odlikovao je umirovljene generale Hrvatske vojske i postrojbe Hrvatskog vijeća obrane te Specijalne policije MUP-a tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, hrvatske ratne tvorevine zbrisane u Daytonu. Odlikovanje je, uz ostale, preuzeo i Mijo Jelić, inače optužen 2016. godine u Bosni i Hercegovini zbog ubojstva i ranjavanja najmanje 40 ratnih zarobljenika u Mostaru 1993. godine. Milanović je Jeliću već uručio odlikovanje 4. kolovoza prošle godine. Odlikovani je tom prigodom izrazio zadovoljstvo i zapazio da je optužnica protiv njega neutemeljena.

> Tko je general Zlatan Mijo Jelić kojeg Milanović planira odlikovati?

Državni je poglavar 26. travnja ove godine primio umirovljene časnike Hrvatskog vijeća obrane. Među njima i Tihomira Blaškića, pravomoćno osuđenog na devet godina zatvora u Haagu. Na sudu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Naravno, Milanović je poput mnogih domobranskih junaka spreman javno posumnjati u presude suda u Haagu. Lani je, primjerice, zapazio kako nije svatko osuđen u Haagu ratni zločinac i živa je šteta što se onako neustrašiv zaustavio pa nije primijetio i da nije svatko oslobođen u Haagu nevin.

Vratimo se ovoj iznimno plodnoj godini. U njoj imamo i Milanovićevo ukidanje odluke Ive Josipovića o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu. Glavaš je pripadao ekstremnom krilu HDZ-a - ono umjerenije više je voljelo novac nego Antu Pavelića - a za zločine počinjene nad osječkim Srbima prije 30 godina sudi mu se petnaestak godina. Bio je i pravomoćno osuđen, pa je Ustavni sud to ukinuo, pa se sve vratilo na početak, pisali smo više puta. Tek, za našu je priču bitno da je jednom davno........

© Index


Get it on Google Play