We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Milanović nije u posjetu Bosni i Hercegovini, nego Herceg-Bosni

1 6 0
12.07.2021

ZORAN MILANOVIĆ otišao je u Bosnu i Hercegovinu, ali obilazi isključivo krajeve u kojima njegov narod ima većinu. Nešto slično učinio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić kada je u travnju ove godine posjetio Republiku Srpsku, samo što je on mjesec i pol ranije boravio u Sarajevu, gdje je članovima državnog predsjedništva uručio deset tisuća doza cjepiva protiv covida-19.

Od Vučićeva izleta u BiH bilo je barem neke konkretne koristi, dok je Milanović, kako prenose mediji, na početku aktualne bosanskohercegovačke turneje jasno rekao da neće službeno posjetiti Sarajevo dok se "neke stvari ne razriješe". Na novinarsku molbu da objasni rekao je da "član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda". Drugim riječima, nije donio ništa, osim još malo hrvatstva, čega u BiH ima sasvim dovoljno i bez njega.

>> Milanović: Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u BiH

Vučiću u prilog ide i činjenica da Republika Srpska formalno postoji. Na top-listi poratnih nepravdi učinjenih u državama nastalim raspadom Jugoslavije nastanak Srpske ulazi među tri najveće. Riječ je, dobrim dijelom, o prostoru na kojem su srpski fašisti, pod vodstvom Radovana Karadžića, uz zaštitu i pokroviteljstvo Slobodana Miloševića, godinama provodili brutalno etničko čišćenje. S druge strane, Herceg-Bosna, hrvatska paradržava u kojoj su hrvatski fašisti, pod vodstvom Mate Bobana, uz zaštitu i pokroviteljstvo Franje Tuđmana, godinama provodili brutalno etničko čišćenje, prestala je postojati uspostavom daytonske BiH, države podijeljene na dva entiteta - RS i Federaciju BiH i tri konstitutivna naroda.

Tuđman je na mirovnim pregovorima odustao od Herceg-Bosne, važnije mu je bilo da međunarodni faktori........

© Index


Get it on Google Play