We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bilo bi krasno da nam zlostavljači djece prestanu govoriti što je moralno

4 2 36
05.10.2021

SAMO osobe koje ne pamte mogu reći da je neki pedofilski skandal u Katoličkoj crkvi nezapamćen. Sad se čak mirne duše može ustvrditi da se novija crkvena povijest odvija između bombastičnih pokajničkih riječi crkvenoga vrha te aktivnog rada mnogih svećenika na prikupljanju novog materijala za pokajanje.

Kao što smo već pisali, neovisna komisija godinama je u Francuskoj istraživala seksualna zlostavljanja djece koja su počinili svećenici i ostali službenici Katoličke crkve. Utvrdila je da su katolički svećenici od 1950. godine seksualno zlostavljali oko 216 tisuća djece. Brojka se penje na 330 tisuća djece kad joj se dodaju zlostavljanja koja nisu počinili svećenici, nego osobe povezane s crkvenim institucijama, poput katoličkih škola i domova. Komisija je utvrdila i da je 80 posto žrtava muškog spola.

>> Jezivo izvješće: Crkvenjaci u Francuskoj seksualno zlostavljali 330.000 djece

"Posljedice su jako ozbiljne. Oko 60 posto žrtava je kasnije imalo velikih problema u privatnom i seksualnom životu", izjavio je Jean-Marc Sauve, prvi čovjek komisije.

Dodao je i da je sve do početka prošlog desetljeća Crkva bila "okrutno indiferentna" prema žrtvama, a stav je počela mijenjati tek prije pet-šest godina. Odnosno, Crkva nije ni pokušavala........

© Index


Get it on Google Play