We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

U Zadru prebili dva gej crnca. Je li vam i dalje smiješna Veljačina izjava?

3 3 0
21.10.2019

“VI STE bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći”, rekla je jučer u “Nedjeljom u 2” Jelena Veljača voditelju Aleksandru Stankoviću tijekom rasprave o slučaju holivudske glumice Salme Hayek.

Ova je Veljačina izjava izazvala bujicu ismijavanja na društvenim mrežama u Hrvata, u kojem su prednjačili, nimalo iznenađujuće, bijeli heteroseksualni muškarci na poziciji moći. Ne svi bijeli heteroseksualni (hrvatski) muškarci na poziciji moći, da odmah naglasimo, kako se pahuljice među njima ne bi silno usplahirile, ali dovoljno njih da Veljača u dijelu medija i javnosti bude proskribirana kao glupača koja svašta govori.

Retorika suvremenog američkog liberalizma

Naime, bijeli heteroseksualni muškarci na poziciji moći nikako ne vole da ih se kao takve proziva, ne zato jer nisu bijeli i heteroseksualni, jer nisu muškarci i na poziciji moći, nego jer ne žele da se njihova pozicija moći uopće problematizira, kao ni svima očita činjenica da svijetla koža, heteroseksualna orijentacija i muški spol/rod itekako igraju ulogu u tome tko će u (zapadnim) društvima biti na pozicijama moći. Svatko tko nije bijeli heteroseksualni muškarac ima mnogo teži put prema bilo kakvoj poziciji moći, što usputno dovodi u pitanje ideju meritokracije i, mnogo važnije, zatvara zauzimanje pozicija moći svima onima u društvu koji ne ispunjavaju te........

© Index