We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Britanska kraljevska drama podsjeća na ugnjetavačku narav monarhije

5 2 0
20.01.2020

NAJNOVIJA drama u britanskoj kraljevskoj obitelji prvo je bila udarna tema tabloida, no onda se s razlogom prelila i na mainstream medije, koji već danima prate svaki korak odlučnog pokušaja bračnog para Harry Windsor - Meghan Markle da nastave svoj život izvan okvira koje zadaje pozicija u vrhu britanske monarhije.

Istina, princ Harry je tek šesti nasljednik trenutne kraljice Elizabete II., no on je i uži član kraljevske obitelji, koja i dalje ima veliku ulogu u britanskom društvu, ali je i celebrity fenomen na globalnom nivou. Nema ni jedne druge kraljevske obitelji koja izaziva toliki interes javnosti i medija, Windsori su zadnja utvrda imperijalne stare škole, što se vidi i po zahtjevima koje postavljaju pred svoje članove i stoičkom pokoravanju tradiciji.

Svaka obitelj bi bila sretna da se mlađi sin i njegova supruga žele osamostaliti

To je izašlo na vidjelo i ovaj put, kada su Harry i Meghan objavili kako napuštaju kraljevske dužnosti na dvoru i planiraju šest mjeseci godišnje živjeti u Kanadi. Žele i sami zarađivati za svoj luksuzni život, ne odmah, doduše, već kad izgrade svoj globalni brend.

U svakoj obitelji bi to bile dobre vijesti: mlađi sin i njegova supruga su se odlučili maknuti s grbače, krenuti neovisno u život, preuzeti sudbinu u svoje ruke. Trenutak koji obitelj dočekuje s gorko-slatkim ponosom. No ne kada je riječ o Windsorima, oni su zgroženi Harryjevom odlukom da odstupi iz kraljevske obitelji, navodno čak ni William ne može smireno razgovarati sa svojim mlađim bratom. Sve naopako.

Doživotna kazna

Rođenje u britanskoj kraljevskoj obitelji se javnosti predstavlja kao plemenita doživotna kazna na koju svatko treba pristati te provesti svoj život u obavljanju protokolarnih dužnosti s izrazom smrknute odlučnosti, za što se zauzvrat dobiva nekoliko palača, milijuni funti i lagodan život do smrti, često u doista poodmakloj dobi.

Ljudi rođeni u britanskoj kraljevskoj obitelji........

© Index