We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zapalimo svijeću za uhljebe koji ne mogu vježbati zbog premalih plaća

2 1 25
28.04.2021

DA JE neki od naših satiričnih portala objavio ono što je danas povodom Nacionalnog dana zaštite na radu rekla Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, komentari bi vjerojatno bili u stilu – ma dobro je ljudi, ali pretjerali ste. Usred krize smo, hrpa ljudi dobiva 4000 kuna, firme se gase jer su im cijela tržišta, poput turističkog, nestala, mnogi su u dugovima iz kojih ne znaju kako, a vi o tome da nemate dovoljno novca za bavljenje sportom. Jer, eto, šefica sindikata se na nacionalnoj televiziji žalila da službenici nemaju za sportsku opremu.

Činjenica je da su mnogi u državnoj i javnoj službi iznimno loše plaćeni. Nedavno, kada je podignut minimalac, dijelu namještenika, čistačicama, trebalo je "ručno" u sustavu podizati iznos plaće jer je izračun koeficijenta bio takav da je neto plaća bila ispod državnog minimalca. Govorimo o gospođama koje u ovakvim uvjetima i okolnostima pod maskama čiste naše zdravstvene i druge ustanove. Plaća policajca koji nema čin ili hrpu staža prijeđe 5000 kuna tek ako radi noćne i blagdane. Ako nemate fakultet, uglavnom ćete u državnoj službi dobivati ispod 5000 kuna. Napominjemo da razne državne firme ne spadaju u ovu kategoriju pa ćete tamo naći bitno izdašnije plaće.

Šušković je na HTV-u objasnila kako je poslodavac, prema odredbama kolektivnog ugovora, dužan radniku osigurati sistematski pregled, ali je dodala kako definirani iznos nije dovoljan da bi se obuhvatio niz potrebnih pregleda.

Slažemo se da nije svima lako doplatiti za sistematski, no na ovu priču bi se većina hrvatskih radnika samo nasmijala. Tko njih šalje na........

© Index


Get it on Google Play