We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto toliko zaostajemo? Jer ne mijenjamo ništa

3 3 103
26.06.2021

NOGOMETNO prvenstvo i cijela euforija oko njega je nešto što vlast neuspješnih država iznimno voli. Kao prvo, svi gledaju prvenstvo pa ne čitaju o lošim vijestima. Nadalje, ako bude nekakvih uspjeha, možeš se prikrpati onima koji se znoje na terenu, makar objavom na Fejsu. Ako dođu do polufinala - odmah u službeni avion pa na svečanu tribinu jer to onda odmah postaje "naš zajednički uspjeh".

Dok traje prvenstvo maše se zastavama i nitko ne postavlja nezgodna pitanja - a nema ničeg što političar voli više od tog. A loša vijest koja nam je zbog nogometa promakla su nedavna izvješća Eurostata, koji je objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika Europske unije, ali i nekih drugih europskih država, i to mjereno po paritetu kupovne moći (purchasing power parity), mjerilu koje uzima stvarnu vrijednost dobara i usluga koje građani mogu dobiti za istu svotu novca.

> Hrvatska je druga najsiromašnija država EU. Od nas je gora samo Bugarska

Po tom dosta dobrom pokazatelju standarda u Europskoj uniji od nas je gora samo Bugarska. Rumunji su nas uvelike prešišali. Rumunjska, zemlja koja je nekada bila pojam sirotinje, zatvorena i pod teškom diktaturom, danas je bogatija od nas. Bogatiji su i Mađari. Bogatiji su i Poljaci. Čehe i Slovake nećemo ni spominjati - dijelovi nekadašnje Austro-Ugarske, gdje su Hrvati odlazili na studij, danas su visoko razvijene tehnološke države.

Vratimo se malo u prošlost, u doba Jugoslavije. Slovenija je bila najrazvijenija. Iza nje Hrvatska, pa prema istoku........

© Index


Get it on Google Play