We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto cjepiva nema? Zbog nesposobne europske birokracije

2 4 108
27.01.2021

KOD birokracije je najvažnije imati sve papire. Od najniže rangiranog općinskog službenika pa do Europske komisije – najvažnije je osigurati da sve papirno štima. Kada su papiri tu, kada je spis nekog predmeta popunjen svim potrebnim papirima, birokrat se osjeća sretnim i zadovoljnim. Njegov posao je odrađen, cilj je ispunjen. Što će biti u stvarnosti – to nije njegov problem.

Tu filozofiju općinskog ćate prihvatili su i oni na samom vrhu – Europska komisija. Lijepo su ugovorili cjepivo protiv korone. Napravili popise distribucije. Dali čak i novce za razvoj pogona gdje bi se cjepivo proizvodilo. I na kraju, barem za neki rok, ostali bez cjepiva. Svi papiri su tu, ugovori, sporazumi, prijedlozi distribucije. Samo cjepiva – nema. Tehnološki problemi. Upravo u vrijeme kada je u SAD-u pobijedio predsjednik koji obećava brzo cijepljenje i upravo u vrijeme kada Izrael oduševljeno javlja o enormnom padu zaraze kod cijepljenih, a cijepili su ogroman dio stanovništva.

Kada su se na tržištu pojavili oni koji su vjerojatno ili sigurno spremni platiti više (Izrael je navodno platio duplo, što je opet mala cijena kolika je koristi od povratka normalnog života i ekonomije), dok tamo Ujak Sam maše sa zelenim novčanicama jer mu nasušno treba gospodarski oporavak, europski čelnici sjede i bjesne – jer eto proizvođači su im javili kako "slučajno" imaju tehničkih problema. Uz to, jedno od cjepiva na koje su se kladili, ono AstraZenece ima........

© Index


Get it on Google Play