We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trump je blokiran na skoro svim mrežama. Putin i iranski vođe slobodno objavljuju

4 7 186
11.01.2021

DRUŠTVENE mreže su posljednjih desetak godina postale monopolisti.

Za razliku od klasičnih ili suvremenih elektroničkih medija, kod kojih ako niste zadovoljni sadržajem možete potražiti alternativu, alternative velikim društvenim mrežama nema. Nema drugog Facebooka, nema drugog Twittera, nema nekog trećeg Instagrama. Cijela filozofija društvenih mreža je ta da su na njima svi - nekakva alternativa osnivanja kakve nove mreže unaprijed je osuđena na propast. Čak ni platforme za internetsko dopisivanje nisu monopolisti - Skype, Viber i WhatsApp su ipak vezani za vaš broj i jednu platformu relativno lako zamijenite drugom.

U vrijeme kada većina ljudi internetu prilazi putem društvenih mreža, kada ta mreža odluči nekoga blokirati, onda je vaše pravo na izražavanje ugroženo. Ne možete svoje misli izreći ni prijateljima, ni poznanicima, ni fanovima, ni ikome. Društveni je to ekvivalent onome kako su totalitarna društva rješavala nepoćudne intelektualce - prisilnim preseljenjem u Sibir ili u kakvo udaljeno selo. Tehnički, nisu vam napravili ništa strašno, ali u stvarnosti su vam uzeli pravo na slobodno izražavanje, jedno od temeljnih ljudskih prava. To što su Trumpu blokirali profile internetskih mreža jednako je zabrani javnog nastupa ili progonu u kakvu zabit, što su u prošlom stoljeću prakticirali totalitarni režimi. Bez suda. Bez upravne odluke. Bez prava na žalbu (osim onome koji vas je blokirao).

Ako vam telefonski račun ne štima u 100 kuna, sukladno europskoj regulativi imate pravo žalbe davatelju usluga, pa onda povjerenstvu za pritužbe potrošača, u koje moraju biti imenovani predstavnici udruga za zaštitu potrošača, pa nacionalnom regulatoru (u nas HAKOM), pa je iznad toga čak i sudska zaštita. No ako vas blokiraju na Fejsu ili Twitteru, iza stoje samo "korporativni pravilnik" i odluka........

© Index


Get it on Google Play