We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Slavljenje poraza u Vukovaru je porazno

3 1 0
11.10.2019

IMA tome par mjeseci, šetao sam se prema vrhu Brezovo Polje. Vrh Psunja, ujedno i najviši vrh u Slavoniji. Na makadamskoj cesti ugledah spomenik hrvatskim braniteljima. Jednostavan, uklopljen u prirodu, nekoliko bijelih kamenova i konstrukcija s uklesana tri imena i prezimena, uz godinu rođenja i godinu pogibije. Najstariji je imao 30 godina. Najmlađi 20. Poginuli 1991. godine.

Nabrao sam par cvjetova s druge strane ceste, stavio ispod kamene ploče i potrudio se par puta pročitati imena onih koji su tu poginuli. Ostao sam minutu odajući počast onima koji su dali sve za ovu zemlju. Ljudima čije je živote zaustavila četnička zasjeda, suluda velikosrpska ideja po kojoj je i Psunj trebao biti dio neke velike Srbije.

Nijedan zakon, nijedna odluka sabora, niti jedan političar, nikakva pravna obveza me nije tjerala da stanem, položim cvijet i pročitam tri imena pokušavajući ih zapamtiti. To je obveza koju osjećam prema onima koji su žrtvovali život za našu slobodu. Jednako kao što bi, vjerujem, napravila i većina vas koji ovo čitate. Jednako kao što nas nijedan sabor, političar ili propis ne tjera da stavimo svijeće na prozor na godišnjicu noći kada je Vukovar pao. Kada je glas Siniše Glavaševića utihnuo. Tisuće ljudi pale svijeće na vukovarskim ulicama po cijeloj Hrvatskoj u toj noći. Ne treba ih nitko zvati. Počast koju odajemo svi mi herojima koji su pali za ovu zemlju je nešto što ili radiš iz srca, ili ne radiš. Odati počast iz srca, iz poštovanja, jedina je počast koja uistinu vrijedi. Tuga je kada tako nešto treba propisivati država.

Hrvatska kao partijska država HDZ-a

Ovo što sada........

© Index