We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Samo jak privatni sektor može uništiti kokošarenje lokalnih šerifa

3 0 0
10.09.2021

"PRODO veru za večeru", rekli bi u Srbiji. Ta stara poslovica koja se izvorno odnosi na one koji su se radi nekog osobnog probitka odrekli vjere svojih predaka za kakvu materijalnu korist, može se odlično primijeniti na današnja uhićenja.

Ako je i slovo istinito u onome što USKOK tvrdi, stvar je gotovo tragična. Imamo, dakle, lika koji za mjesto u upravnom tijelu (ne posao, dakle već mjesto s naknadom od možda 2000 kuna, ali i mogućim utjecajem) daje "znak zahvale" uvaženom političaru u obliku 10.000 kuna.

Dakle, nakon 90-ih i mažnjavanja cijelih firmi, pa nakon Sanaderovog doba i milijuna, čini se da je i politički mito osiromašio i spao na to da visoki dužnosnici, izravno izabrani, popularni, kokošare za smiješne iznose – prodaju se obraz, položaj, ugled sve, za 10.000 kuna. Druga USKOK-ova priča je samo malo manje patetična – lažiraju se SMS-ovi zbog kampanje, a kandidatima se daju pitanja i odgovori za testiranje kako bi dobili običan, čak i ne baš dobro plaćeni posao u javnoj upravi.

Govorimo, dakle, ako je išta od onoga što je USKOK rekao točno, o korupciji na najnižoj razini – novcu za mjesto gdje se dobiva kakva sitna naknada ili namještanju posla za običan službenički posao, davanju pitanja i odgovora za testiranje.

Kako smo uopće došli do toga? Govorimo o popularnim, neposredno izabranim političarima, koji su čak i slovili za poštene i aktivne u svom kraju. Ne govorimo ni o milijunima, pa da nam je jasno zašto je netko krenuo u kriminalne radnje - ako uspije, osigurao je i sebe i familiju. Govorimo o 10.000 kuna, cijeni bolje klime ili osrednjeg bojlera za centralno grijanje u stanu.

Društveni model koji smo stvorili je........

© Index


Get it on Google Play