We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Plenkoviću, shvati već jednom da nisi kralj Hrvatske

3 0 0
22.02.2021

CIJELA priča vam je u dvije riječi. RES PUBLICA. Latinski, javna stvar. Država u kojoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a vlast su sam oni koji su od naroda dobili privremeni mandat upravljati javnim poslovima. I to upravljati na način koji je još davno uklesan u zidine Kneževog dvora u Dubrovniku - Obliti privatorum publica curate, ili kako bismo danas rekli "Zaboravite privatno i brinite se za javno".

Cijela priča republikanske države je u tome. Vlast je samo privremeno služenje narodu, služenje u kojem se treba brinuti za javno, opće dobro. Ne za sebe i svoju familiju.

Postoji naravno i drugi oblik vladanja - monarhija, gdje je posebnom, strogo reguliranom obredu (sam postupak ovisi o vladajućoj religiji) vjerski poglavari krune monarha, koji onda vlada u božansko ime, ponegdje apsolutno, a ponegdje ograničen voljom kakvog vijeća ili parlamenta.

U pitanju su dva prilično različita koncepta. A kako nismo baš čuli da je Andrej Plenković negdje na Duvanjskom polju okrunjen za Andreja I, kralja Hrvatske milošću Božjom i voljom narodnom, a i u nazivu države još čini se piše Republika, onda je za pretpostaviti da smo u Republici. Pa bi stoga i premijera Andreja Plenkovića trebalo podsjetiti da nije Luj XIV, kralj Sunce, u onom poznatom stavu gdje se slikaru kočoperi k'o paun, sav u svili i zlatu te crvenim cipelama s potpeticom. Andrej Plenković je samo sluga naroda, privremeno izabran na funkciju premijera, prvog ministra, ili da i samu riječ prevedemo na hrvatski, mjesto prvog sluge hrvatskih građana.

Pa kada netko iz naroda kaže čak i neprimjerenu izjavu prema........

© Index


Get it on Google Play