We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mercedes koji je razotkrio kakvi nam krkani vode zemlju

3 0 0
21.03.2019

''Napolju đaci i zastavice

i narod pritisnut mukom

sa zadnjeg sedišta ne vidim ništa

samo odmahujem rukom.

O Bože daj mi crni Mercedes

jer to je čudo nad čudima,

lepo je nekažnjeno voziti

po cveću i ljudima."

Bora Čorba

Znao je Tito dobro. Ništa u primitivnoj balkanskoj sredini ne dovodi do pažnje, poštovanja i zavisti nego kada si u avliju uparkiraš crni Mercedes pa se onda susjedi naguravaju preko kapije.

Tamo na Balkanu, negdje od Južnog bečkog kolodvora pa prema Grčkoj, gdje vlakovi prestaju ići po voznome redu, a stoljeća čudesno kasne za ostatkom Europe. Tamo u čudnim zemljama gdje se cijeni samo apartman obojen u žuto i s lavovima od knaufa, postoji jedan statusni simbol. Nije u tim zemljama status raditi tri generacije i stvoriti nešto. Nije u tim zemljama nešto važno ni ako ste svjetski poznati znanstvenik jer vam to nije referenca ni za HAZU. Nije važno ako ste pisac ili književnik jer ionako malo tko čita išta više od kladioničkog listića. Nije nešto cijenjeno ni ako radite cijeli dan u znoju lica svoga jer da ste pametni, već biste se snašli, a ne znojili. Nije ni cijenjeno ako ste poduzetnik jer sigurno kradete i državi i radnicima.

Mercedesova crna limuzina

Ali jedno je cijenjeno. Postoji samo jedna vrijednost koja vas na Balkanu diže, čini drugačijim i kojoj pred drugima dokazujete da ste dosegnuli visok društveni status, da više niste neki obični, anonimni, amorfni, utopljeni u masu ''mali čovjek''. To je Mercedesova crna limuzina. Mercedes iza kapije, nasred avlije, ali........

© Index