We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako zaštititi plaže od bahatih nasilnika? Kupajte se na njima

2 3 0
10.07.2021

NAPOKON smo i u Hrvatskoj shvatili da ono što je naše zajedničko za korištenje, a morska obala i pomorsko dobro to jesu, treba koristiti upravo kako je zamišljeno - na dobrobit svih. To znači da bez koncesije nitko nema pravo zagraditi plažu niti je koristiti kao privatnu. Nitko nema pravo zatvoriti javni put do obale. Nitko na tisućama ilegalnih mulića, staza i stazica te betoniranih obala nema pravo reći "to je moje". Nitko nema pravo po plaži svoje ležaljke postaviti tako da ne možemo donijeti svoju ili zabraniti da jedemo svoj sendvič jer, eto, on ima kiosk za prodaju hrane. Nitko nema ni pravo zabraniti da na plažu donesemo svoje piće jer, eto, on prodaje svoje iz kioska. Osim, naravno, ako nema koncesiju za isključivu uporabu - no takvih koncesija je vrlo malo i uvijek se mogu provjeriti u javnom registru.

Svi ti kilometri i kilometri morske obale, pomorskog dobra, vode se kao opće dobro i nemaju titulara vlasništva, a Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama navodi da se "svatko ima pravo služiti pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni". Znači, ako je plaža, kupamo se; ako je zgodno za šetnju, šećemo se; ako je za ribarenje, onda (uz odgovarajuću dozvolu) ribarimo.

Kao što znamo, na pomorskom dobru imamo priličan nered , koji nije od jučer, a sastoji se od masovnih pokušaja privatizacije i ograničenja upravo te opće uporabe. Tisuće "privatnih" mulića i deseci tisuća........

© Index


Get it on Google Play