We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hrvatska je uvela najgluplji lockdown u 2020.

4 6 358
20.12.2020

POSTOJE političke odluke koje su dvojbene. Postoje i političke odluke koje su neuspješne. A postoje i političke odluke koje su glupe. U Hrvatskoj, kraljevstvu glupih političkih odluka, ovaj novi lockdown je valjda najgluplja. Da postoji neko svjetsko natjecanje u gluposti političkih (namjerno neću reći epidemioloških mjera), ovaj i ovakav lockdown koji su nam propisali od narednog tjedna osvojio bi prvo mjesto.

Davno je to bilo, 27. srpnja 1377. godine, no valja nam se spomenuti prigode. U zgradi gdje Dubrovčani dadoše na vratima uklesati "OBLITI PRIVATORUM - PUBLICA CURATE" (zaboravite privatno - brinite se o javnom), Veliko vijeće Dubrovačke Republike donijelo je odluku kojom "ni domaći ni strani ljudi koji dolaze iz okuženih krajeva ne smiju primiti u grad ni na dubrovačko zemljište dok ne izdrže mjesec dana čišćenja na otoku Mrkanu i Cavtatu". Uvedena je karantena. U doba kada je u danas uglađenoj zapadnoj Europi malo tko uopće znao pisati, a kamoli imao znanja o širenju bolesti, Dubrovčani su demokratskim putem donosili mjere koje su bile na najvišoj razini tadašnje znanstvene spoznaje.

Spriječiti kontakte je već stotinama godina način zaustavljanja bolesti. Isaac Newton je neke od najboljih stvari napisao dok je bio na selu jer je sveučilište bilo u lockdownu zbog kuge. Shakespeare je, koliko se zna, neke tragedije također napisao dok je bio izoliran zbog kuge. Kugu danas liječimo relativno lako - antibioticima - no danas je svijet zaustavio novi virus. Kada je zdravstveni sustav pred pucanjem, a broj mrtvih u Hrvatskoj je prešao 50 dnevno, potpuno je razumljivo da se želi smanjiti broj kontakata među ljudima. Virusna matematika je jednostavna - da možemo svi ostati kući nekoliko tjedana i družiti se samo s ukućanima broj zaraženih bi pao gotovo na nulu. Kako se to ne može,........

© Index


Get it on Google Play