We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

HDZ sad želi raditi cjepivo protiv korone. Što uopće može poći krivo?

2 2 97
10.03.2021

"PLAMENE zore
bude me iz sna,
fabrička jutra,
dim iz dimnjaka."
Idoli

Zamislite državnu tvornicu. Kada država uzme vama novac pa sagradi nešto. Pravu tvornicu. Pogon. I dimnjak. Po mogućnosti što veći dimnjak da pojam tvornice bude što jači. Pa onda država osnuje firmu. Ministar, kako je već firma državna, imenuje nadzorni odbor, koji će na prijedlog vlade imenovati upravu, direktore. I onda će taj politički predložen direktor kojeg je formalno imenovao politički izabran nadzorni odbor posložiti proizvodnju. Ni manje ni više nego cjepiva protiv covida. Ma što bi uopće moglo poći krivo?

Zadnjih 30 godina smo se uvjerili kako HDZ gleda na ono industrije što nam je ostalo od prijašnjih generacija. Od dobrog dijela nije ostao ni kamen na kamenu, izbrisana je pod upravom HDZ-ovih likova gore nego da su je bombarderima sravnili. Dolaze nam, uostalom, čak i stranci snimati serije o post-apokaliptičkom društvu. Neki dijelovi Hrvatske - zanimljivo, oni u kojima HDZ dobro stoji i danas - četvrt stoljeća nakon rata izgledaju kao da su doživjeli nuklearni napad i zombi-apokalipsu.

No, Hrvati pomalo fetišistički vole tvornice, ili fabrike, kako god želite. Pogon, dimnjak koji veličinom govori o veličini privrede, radnike koji ujutro ulaze u pogon u kojem onda pršti rastaljeno željezo, a na kraju izlaze neki proizvodi. Recimo traktori, kao na posterima SSSR-a. Kako bismo imali razvijenu poljoprivredu kojom ćemo hraniti pola Europe. Ili tako neku bajkicu. Naravno, većina Hrvata sebe ne vidi na traci, naporno je to i teško, već u nekoj popratnoj, administrativnoj službi, nekada zvanoj "radna zajednica", gdje bi do penzije imali "radno mjesto". Tu su onda i radnička menza i neizostavno radničko odmaralište, kako biste i za odmora gledali kolege s posla,........

© Index


Get it on Google Play