We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Da je ostao u Hrvatskoj, Teslu bi zvali prolupalim malim od popa

1 4 0
25.07.2021

DA JE Tesla ostao ovdje, onda bi i Hrvati i Srbi iz sela pričali o popovom sinu Nikoli koji je pobenavio od čitanja knjiga i sada voli golubove, priča o munjama i pazi da mu je sve djeljivo s tri. Tesla je bio genijalac, Tesla je bio čovjek koji je stvorio 20. stoljeće. I Tesla je bio čovjek kojemu bi se, da je ostalo u svom selu, ismijavali. Hrvati i Srbi istovremeno. Tek kada je postao velik i poznat, onda je postao i ovdje prihvatljiv – kako uostalom to biva s velikanima u zemljama koje uzdižu ili prosječne ili potpune bezveznjake.

Realno, kada se rodite u selu kraj Gospića 1856. godine, izgledi za karijeru su vam prilično mršavi. Ako ste iznimno inteligentni, ispred vas su tri izvjesne karijere: svećenik, časnik ili učitelj. Zanimanja gdje će se netko pobrinuti za vaše školovanje, osigurati vam hranu, odjeću i krevet i poslati vas u službu. To što je Tesla uspio kao izumitelj zasluga je njegovih roditelja koji su od vrlo skromnih prihoda ulagali u školovanje sina kada to nije bilo baš samorazumljivo kao danas, i naravno samog Tesle koji je iznimno marljivo radio, uza sva skretanja koja je imao (izgubio je prilično novca na kartama, misleći da može zeznuti sustav).

Cijela priča o Tesli ima vrlo malo s time što je Srbin, sin pravoslavnog svećenika i time što je rođen u Hrvatskoj. U........

© Index


Get it on Google Play