We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bošnjaković nije mogao reći ništa gluplje. Ne, ne treba pustiti sudove na miru

2 1 0
15.10.2019

MINISTAR pravosuđa Bošnjaković je jutros u slučaju oko grupnog silovanja maloljetnice rekao: "Treba ostaviti stvari pravosuđu. Naše je pravosuđe spremno s takvim predmetom uhvatiti se u koštac. Sudu treba omogućiti da u miru radi svoj posao."

Ništa gluplje nije mogao reći. Naše pravosuđe očigledno ne funkcionira. Postupci se vode godinama i desetljećima, kaznena djela odlaze u zastaru, osumnjičeni dobivaju informacije kada se treba skloniti u BiH i tako dalje. Pa pogledajte suđenje Sanaderu! Djeca rođena kada je on optužen uvelike su školarci, a kada će se stvari riješiti – nitko ne zna. Ovo suđenje Bandiću je smiješno u više elemenata. Tko se uopće nakon svih godina može sjetiti nekog određenog dana ili događaja?

Postoje, istina, slučajevi kada javnost reagira impulzivno i kada traži krivca, makar pravno stvari stoje drugačije. Npr. kod kaznenih djela vezanih za promet, čak i teških prekršaja, ako počinitelj nema dosje prometnih prekršaja prije toga, kada se dovrši istražni postupak nema razloga da čeka suđenje u istražnom zatvoru – jer isti ne smije biti sredstvo kažnjavanja. Zabrana vožnje će biti dosta. Koji put se dogodi nerazumijevanje forme, pa je u opći govor ušla rečenica jednog već davnog slučaja da je maloljetni počinitelj "iz društveno prihvatljive obitelji", no činjenica je da pravno kod suđenja maloljetniku sudac mora navesti obiteljsko stanje, bez toga presuda nije valjana.

Kako obrazložiti puštanje osumnjičenih kod grupnog silovanja?

No kada imamo........

© Index