We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Za nobelovca Penrosea svemir ima svrhu, a Bog baš i ne. Što misli pod time?

3 0 0
08.11.2020

PUNIH 55 godina nakon što je objavio svoje epohalne uvide o crnim rupama, 89-godišnji Roger Penrose je dočekao Nobela. Veseli ta vijest o sporoj, ali dostižnoj pravdi, premda malo straši pomisao da je čovjek mogao umrijeti kao 88-godišnji starac i nikada ne dobiti zasluženo priznanje.

Gotovo istoga onoga trenutka kad je to objavljeno neki moji prijatelji - i vjernici i nevjernici - pitali su me što mislim o činjenici da Penrose, iako deklarirani ateist, vjeruje u dublji smisao svemira.

Da prvo vidimo što je on točno rekao - a na što se osvrće i tekst na engleskoj Wikipediji. U filmu iz 1991. Kratka povijest vremena on kaže:

"Mislim da bih rekao da univerzum ima svrhu (purpose), on nije nekako ovdje pukom slučajnošću... Neki ljudi, mislim, imaju gledište da je univerzum naprosto tu i teče - to je kao neka vrsta računica i mi smo se nekako slučajno našli u tome. Ali ne mislim da je to vrlo plodonosan ili koristan način gledanja na univerzum, mislim da ima nečega dubljega u tome."

>> Tko je novi nobelovac Penrose? Genijalni nevjernik koji kaže da svemir ima smisla

Priznajem da je jako teško iz ovoga citata točno i jasno ustvrditi što Penrose zapravo misli, počevši od višeznačnosti riječi purpose (svrha, smisao, cilj, namjera).

Zgodno je stoga pogledati njegov dijalog s kršćanskim apologetom Williamom Laneom Craigom, koji se........

© Index


Get it on Google Play