We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kamen kušnje za novog srpskog patrijarha bit će proces kanonizacije Stepinca

2 0 28
21.02.2021

SRPSKA pravoslavna crkva ovih je dana izabrala svog 46. patrijarha i ne vjerujem da je ikada ijedan od njih doživio tolike pohvale u hrvatskoj javnosti. Čestitke koje mu odavde stižu nisu tek puka kurtoazija, a dolaze mu iz vrlo raznolikih krugova - od vrha Katoličke crkve, preko krugova liberalnijih katolika, protestanata pa sve do ljevičara.

A te pohvale nisu jednosmjerne, naši mediji bruje da je Porfirije nazvao Hrvatsku svojom drugom otadžbinom te da je u Zagrebu stekao prijatelje. I tu se dakako nalazi pr(a)vi razlog nemalog oduševljenja Hrvata izborom novoga patrijarha. Osjeti se to i u tonu Bozanićeve čestitke novom poglavaru, kako je rekao, sestrinske Srpske pravoslavne crkve.

O Porfiriju pozitivno piše i Katolička tiskovna agencija (KPA) u Austriji, prenoseći njegove riječi: "Ja sam Srbin, ali sam prije svega kršćanin... Volim svoj narod, ali volim i sve druge nacije, svakog čovjeka, svaku sliku Božju".

U našoj javnosti sve se više nagađa da bi izbor Porfirija mogao otvoriti i vrata posjetu pape Franje Beogradu. Ipak, kamen kušnje za odnose Crkava u Hrvatskoj i Srbiji definitivno će biti proces kanonizacije Stepinca. Ali i tu Porfirije nije na stranom terenu, jer je sudjelovao u radu mješovite katoličko-pravoslavne komisije koja je raspetljavala ovaj nezgodni čvor.

Ako tko možda i nije iznenađen katoličkim pozitivnim reakcijama, svakako više čuđenja izazivaju pozitivne reakcije s ljevice, kako kršćanske, tako i svjetovne. Porfirije se ovim krugovima dopao možda i zbog samog njegovog položaja........

© Index


Get it on Google Play