We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

I usred rata Stepinac je zagovarao totalitarnu katoličku državu

3 0 0
07.03.2021

LISTOPAD je 1943. godine, na svim frontama sile Osovine gube bitke, Italija je već kapitulirala. Ni situacija na području takozvane NDH nije bajna za fašističke sluge, partizanski pokret je nakon Neretve i Sutjeske ojačao toliko da su ustaše protjerane s Drine. Stepinac drži propovijed na blagdan Krista Kralja - i to mu nije prvi put da upravo u kontekstu tog blagdana s propovjedaonice upućuje i jasne političke poruke.

Homilija je očito pažljivo spremljena i strukturirana, glavnu poruku čuva za kraj. A to se i danas najviše spominje iz te propovijedi - Stepinčeva odlučna osuda rasizma.

I ja bih bio teški licemjer kad ne bih pohvalio njegove riječi, koje mnogi katolici ni danas ili ne poznaju ili se prave da nisu čuli za njih: "Za nju [Katoličku crkvu] je čovjek jednako crnac iz centralne Afrike kao i Europejac."

Ali uz te je poruke Stepinac iznio i neke druge stavove, koji će aplauz izmamiti malo teže.

Jer naš se blaženik jako trudio da ne ispadne kako on osuđuje samo rasizam. Pa se morao prethodno ustremiti i na osudu komunizma, e kako bi otklonio tko zna čije optužbe da je Crkva filokomunistička. I da tu budem jasan - osobno se slažem s njegovom osudom sistema "...koji bi htio oduzeti seljaku njegovu zemlju, obrtniku njegovu kućicu, privatniku poštenim radom stečenu imovinu..." Riječ da bih rekao da je to sva njegova kritika komunizma.

Ali Stepincu u........

© Index


Get it on Google Play