We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ako još niste shvatili, recimo to otvoreno: Korona ne prašta, a Bog ne pomaže

5 0 0
21.11.2020

NIJE bilo teško pogoditi što će se desiti nakon sahrane crnogorskog mitropolita Amfilohija i ogromne mase ljudi koji ne drže razmak, ne nose maske te ljube preminulog.

O epidemiološkoj katastrofi jasno svjedoče i brojke – od 1. do 19. 11. broj zaraženih u Crnoj Gori (zemlji od 630 tisuća stanovnika) povećao se s nepunih 19 na 30 tisuća.

Liturgiju za Amfilohija držao je 90-godišnji patrijarh Irinej i ubrzo je i on postao lakim plijenom opasnog virusa. Očekuje nas i njegova sahrana, samo sada ne u Podgorici, nego u deseterostruko većem Beogradu.

Amfilohije i Irinej tek su najpoznatije pravoslavne žrtve koronavirusa. Upravo dok ovo pišem stigla je vijest da je preminuo razvlašteni ("raščinjeni") kosovski episkop Artemije. Bolestan je i u lošem stanju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a u bolnici su i grčki patrijarh Jeronim, te albanski Anastasije.

Više nitko ne može reći da pravoslavci jednostavno nemaju sreće.

Ova sadašnja katastrofa mogla se naslutiti i iz priopćenja Sinoda Srpske pravoslavne crkve iz ožujka ove godine, kad je tek počeo prvi val pandemije. Već tada je bilo pokrenuto pitanje uzimanje pričešća iz zajedničke žličice, a Sinod je, glumeći ekspertno epidemiološko tijelo, zauzeo stav da to nije kršenje protupandemijskih mjera te da se ionako nitko ne pričešćuje prisilno nego dragovoljno.

Pa, ako je dragovoljno, molim, izvolite svi iz jedne........

© Index


Get it on Google Play