We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Maailman­politiikan vaarallisin kuvio juuri nyt on Yhdysvaltain, Israelin ja Iranin kolmio­draama

4 11 231
19.02.2019
Ruotsin entinen pitkäaikainen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt https://www.is.fi/haku/?query=carl bildtesittää tuoreissa blogeissaanhttps://carlbildt.wordpress.com/ pahaenteisiä arvioita Yhdysvaltain aikeista Iranin suhteen. Bildtin mukaan Yhdysvallat ajaa kiistaa tietoisesti kohti sotaa.

Bildtin vaikutelma on se, että järjen käyttö Washingtonin Iranin-politiikassa on päättynyt ja että nyt ollaan matkalla kohti ”täyttä konfrontaatiota”.

Kokeneen kommentaattorin analyysi on syytä ottaa vakavasti. Bildtin esittämä kehityskulku olisi pelottava, Euroopan kannalta paljon pelottavampi kuin konfliktin puhkeaminen Korean niemimaalla. Sen sanoo jo pelkkä maantieteellinen käsite Lähi-itä: mahdollinen sota käytäisiin lähellä, aivan Euroopan takapihalla, ja tulipalolla olisi potentiaalia levitä. Maasto on sillä seudulla jo valmiiksi palovaarallista, ja vihamielisyydet ulottuvat kauas historiaan. Alueen liittosuhteet ulottuvat kauas: Iranin takana on Venäjä, ja maat toimivat yhdessä Syyrian sisällissodassa. Iranilla on pitkälle kantavia ohjuksia. Hyökkäys sinne olisi puhdasta hulluutta.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence puhui Münchenin turvallisuuskokouksessa lauantaina. (KUVA: EPA / All Over Press)


Bildt perustaa arvionsa Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencenhttps://www.is.fi/haku/?query=mike pencen hiljattaisiin puheisiin Münchenin turvallisuuskokouksessa Saksassa ja Lähi-idän turvallisuuskokouksessa Puolassa. Viimeksi mainitussa........

© Ilta-Sanomat