We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Talous pyörii vahvan lääkityksen varassa, kun uuden taantuman uhka painaa jo päälle

3 2 41
26.09.2018
Talousuutiset ovat kertoneet kelpo kasvusta nyt jo niin pitkän aikaa, että on helposti voinut syntyä mielikuva jotenkin poikkeuksellisen vahvasta taloudesta.

Jo toteen käynyt kasvu onkin toki totta, mutta mielikuva poikkeuksellisen vahvasta taloudesta on pohjimmiltaan mielikuvaharhaa.

Talouskasvu on maailmanlaajuisesti mutta myös meillä ollut mainittavan vahvaa vain, jos viime vuosien kasvulukuja verrataan finanssikriisin jälkeisiin pohjanoteerauksiin.

Mutta ilman tällaista valikoivaa vertailua viimeaikaiset kasvuluvut kutistuvat korkeintaan keskinkertaisiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Talouden kuntoarviota heikentää tai ainakin sen tulkintaa tiukentaa lisäksi se, että viime vuosien keskinkertainen kasvu on syntynyt edellisestä kriisistä alkaneen historiallisen mittavan talous- ja rahaelvytyksen oloissa.

Finanssikriisin kärjistymisestä tuli tämän kuun puolivälissä kuluneeksi kymmenen vuotta, mutta massiiviset kriisitoimet ovat yhä pääosin yllä.

Moni maailman suurimmista talouksista on jo hyvän aikaa sitten kasvanut kiinni kriisissä kärsimänsä takapakin, ja nyt Suomenkin talouden voi tulkita jättäneen kriisiin ”kadonneen vuosikymmenen” taakseen.

Mutta potilaan toipuminen on toistaiseksi ollut pitkälti huippuvahvan lääkityksen ansiota.

Tämä toipuminen on yhä pahanlaisesti kesken. Tästä kertoo selvää kieltään se, että teholääkitys jatkuu edelleen pääosin kriisiajan annostuksin.

Ja se, että talousnäkymät ovat heikentyneet kohti uuden taantuman uhkaa, vaikka keskuspankit ovat vasta varovaisesti alkaneet vähentää elvytystoimiensa voimaa.

Talous on kuin vahvasta lääkityksestä riippuvaiseksi tullut potilas. Kasvun heikkeneminen ja uuden taantuman uhka ovat kuin lääkeriippuvaisen potilaan vieroitusoireita.

Lääkkeitä niukalti uuteen elvytykseen

Potilas- ja lääkitysvertaukset eivät ole pelkkää........

© Ilta-Sanomat