We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Tätä menoa korot voivat laskea ennen kuin niitä ehditään nostaa

2 3 18
16.12.2018
Euroalueen keskuspankki EKP aikoohttps://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005931150.html pitää ohjauskorkonsa nollan prosentin tuntumassa ainakin ensi vuoden syyskaudelle ja tarvittaessa sitäkin kauemmin.

Muunlaista rahaelvytystä se aikoo jatkaa koronnostojen alkamisen jälkeenkin. Tässä kuussa se vasta lakkaa ostamasta alati kasvia määriä eurovaltioiden velkakirjoja, mutta rahahanat pysyvät silti apposen avoimina.

Suopean tulkinnan mukaan EKP näyttää toimivan vastuullisesti ja tehtävänsä mukaisesti jatkamalla rahapoliittista elvytystä niin kuin vajaan kahden prosentin inflaatiotavoitteen varmistaminen edellyttää.

Epäilevän tulkinnan mukaan EKP:n rahaelvytyksen mitat ja kesto alkavat jo vilkuttaa varoitusvaloja kuin keskuspankki pelkäisi alueen talouden olevan radikaalisti heikommassa kunnossa kuin päälle päin näyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kriittisen tulkinnan mukaan EKP on kuin villien pikkujoulujuhlien vielä villimpi juomanlaskija, joka yrittää ylläpitää väsähtävien juhlien tunnelmaa lupaamalla jatkaa juhlajuoman tarjoilua pidemmän aikaa kuin sinnikkäimmätkään juhlijat pysyvät tolpillaan.

Tulkinnan sävystä riippumatta EKP:n nollakorkojen ja muunlaisen rahaelvytyksen pitkittämisestä syntyy kaiken aikaa kasvava riski, että EKP ja sen mukana koko eurotalous lipsuu kohti nollakorkojen umpikujaa.

Siitä ei välttämättä ole ulospääsyä ennen kuin rahapolitiikkaa olisi seuraavaksi taas kevennettävä. Esimerkiksi korkoja laskemalla.

Keskuspankit paisuttivat kulpia

Ranskalaispankki Societe Generalen ekonomistit ovat laskeneet niin sanotun Taylorin korkosäännön avulla, että euroalueen lyhyiden korkojen pitäisi olla jo kahden prosentin tuntumassa eikä enää nollassa tai varsinkaan miinuslukemissa niin kuin EKP niitä........

© Ilta-Sanomat