We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Korot ottivat rajun loikan USA:ssa ja markkinat hermostuivat – hyvästä syystä

3 2 17
07.10.2018
Yhdysvaltain talous on ainakin 50 viime vuoden mittaan uupunut uuteen taantumaan tai nollakasvun anemiaan joka ikinen kerta, kun maan taloudessa on ensin koettu seuraavat kaksi ilmiötä:

1) Maan keskuspankki Fed on ainakin parin vuoden ajan kiristänyt rahapolitiikkaansa esimerkiksi ohjauskorkoaan nostamalla.

2) Maan korkomarkkinoilla noteerattavat pitkäaikaisten velkasitoumusten korot ovat painuneet lyhytaikaisten velkasitoumusten korkoja matalammiksi.

Keskuspankin korkojen nostot merkitsevät rahoitusolojen kiristymistä ja pitkien korkojen painuminen lyhyitä korkoja matalammiksi on yksi merkki liiankin kireiksi kiristyneiden rahoitusolojen rasitteista – ja talousnäkymien heikkenemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tällä haavaa kumpikin mittari vilkuttaa ainakin keltaista ellei jo punertavaa varoitusvaloa. Fed on nostanut ohjauskorkoaan pian kolmen vuoden ajan, ja Yhdysvaltain liittovaltion pitkät korot ovat enää hiuksenhienosti lyhyitä korkoja korkeammalla.

Kun tällaisissa oloissa korot rykäisevät vuosikausiin rajuimmalla loikalla entistä korkeammiksi niin kuin Yhdysvalloissa on tällä viikolla käynyt, ei ole suuren suuri yllätys, että finanssimarkkinoilla alkavat hermot kiristyä.

Vasta kymmenen vuotta sitten kärsityn finanssikriisin ikävät muistot lisäävät hermoilua. Varsinkin, kun tällä kertaa korkojen kohoaminen iskee radikaalisti suurempiin velkamääriin kuin oli vaakalaudalla kymmenen vuotta sitten.

Entistä napakampia korkovihjeitä

Yhdysvaltain Fed on kiistatta maapallon vaikutusvaltaisin keskuspankki, jonka joka ikinen koron nosto tai lasku tai mikä tahansa muu toimi vaikuttaa koko maailmantalouden rahavirtoihin ja rahoitusoloihin.

Siksi sillä on erittäin suuri merkitys eurotaloudenkin sujumiseen Suomea myöten, miten Fed säätää raharuuviensa viritystä tai mitä se vihjailee kenties tekevänsä koroilleen.

Fedin johtajien korkovihjeillä on jo pitkän aikaa ollut........

© Ilta-Sanomat