We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Italiaa kovisteleva komissio toistaa eurokriisin virheitä

4 3 26
11.11.2018
Viisas oppii virheistään mutta hullu toistaa samaa virhettä kerta toisen jälkeen siinä uskossa, että sitkeä toistaminen ennen pitkää muuttaa tulokset toivotunlaisiksi.

Saman virheen toistaminen uudenlaisten tulosten toivossa oli esimerkiksi suuren ydinfyysikon Albert Einsteininhttps://www.is.fi/haku/?query=albert einsteinin kuuluisa kuvaus idiootin tavasta toimia.

Italian hallituksen ensi vuoden budjettiaikeita voi hyvin perustein arvostella populistisiksi. Siitäkin Italian hallitusta voi helposti arvostella, että sen budjettisuunnitelmien toteuttaminen mitä todennäköisimmin johtaa EU:n taloussääntöjen rikkomiseen.

Näillä perustein maan hallitus onkin saanut kimppuunsa EU-komission, jonka tehtäviin kuuluu valvoa ja ohjata EU-maiden taloudenpitoa ja taloussääntöjen noudattamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Mutta populismin leima tai komission kovistelu eivät todista, että Italian hallitus olisi täysin väärässä. Eivät populistitkaan välttämättä ole väärässä tai varsinkaan vähämielisiä.

Ennemmin Italian hallitusta kovisteleva komissio toimii kuin vähämielinen.

Toki komissio perustelee kovisteluaan EU:n taloussääntöjen pykälillä ja ”oikeamielisen” ja ”vastuullisen” talouskurin vaatimuksilla.

Mutta samalla komissio näyttää vaativan nyt Italialta aivan samanlaisten virheiden toistamista, joiden vaikutukset pahensivat ja pitkittivät eurokriisiä.
  • Lue lisää: Italia syyttää EU:n komissiota väärin tehdyistä talousennusteistahttps://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005892858.html
Vain vähämielinen uskoo, että vain muutama vuosi sitten dramaattisin seurauksin vahingollisiksi osoittautuneet toimet tuottaisivat nyt Italiassa kuin ihmeen kautta jotenkin erilaisia tuloksia.

Tällä toistokerralla talouspolitiikan vikatikeistä voi koitua aiempaakin suurempaa haittaa, sillä nyt komissio ei kovistele yhtä pienistä euromaista, vaan sillä on vastassaan kolmanneksi suurin euromaa.

Eurokriisi ei ollut silkkaa sattumaa

Jos eurokriisin kadotetun vuosikymmenen virheistä olisi pitänyt ottaa opiksi edes kaksi pahimman laatuista emämunausta ja talouspoliittista omaa maalia,........

© Ilta-Sanomat