We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: EKP lopettaa hyödyttömät velkakirjaostot – mutta ei rahaelvytystä

4 1 0
13.12.2018
Euroalueen keskuspankki EKP vähentää rahaelvytyksensä määrää lopettamalla laajamittaisen arvopaperiohjelmansa netto-ostot kuluvan kuun loppuun mennessä.

Velkakirjamarkkinoiden tukiostojen lopettaminen ei kuitenkaan merkitse kaiken rahaelvytyksen loppua, sillä EKP pitää rahahanojaan päinvastoin edelleen apposen avoimina.

EKP jatkaa euroalueen liikepankeille tarjoamaansa erittäin edullista keskuspankkirahoitusta runsaana ja pitää ohjauskorot nollan prosentin tuntumassa ja osin nollan alapuolella näillä näkymin ainakin ensi vuoden syyskaudelle ja tarvittaessa sen jälkeenkin.

Rahaelvytys jatkuu toisin sanoen erittäin runsaana mutta kuitenkin selvästi aiempaa vähemmän runsaana. Tämä tarkoittaa, että rahapolitiikan viritys ja samalla euroalueen rahoitusolot kiristyvät mutta eivät vielä sentään kireiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Velkakirjaohjelman netto-ostojen lopettamisesta ja muista rahapolitiikan linjauksista päätti EKP:n neuvosto torstaina pitämässään kokouksessa. Se ei kuitenkaan yllättänyt ketään, sillä EKP:n neuvoston jäsenet ovat kuukausien ajan vihjailleet juuri tällaisista rahapolitiikan säätötoimista.

Sekään ei liene suuren suuri yllätys, että EKP:n neuvosto ei myönnä mittavien velkakirjaostojensa jääneen suurelta osin hyödyttömiksi.
  • Lue lisää: EKP ei kajonnut ohjauskorkoonsa – odotetusti 0,00 %:ssahttps://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005931150.html

Osto-ohjelma ei ole piristänyt inflaatiota

Velkakirjaostojen ensisijainen tarkoitus on kaiken aikaa ollut EKP:n rahapolitiikan virallisen tavoitteen mukaisesti kiihdyttää euroalueen inflaatio lähelle mutta alle kahden prosentin vuosivauhtiin.

EKP:n itse tarkoin seuraama inflaatiomittari on euroalueen niin sanottu pohjahintainflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos........

© Ilta-Sanomat