We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Britannian talous on pian pulassa, mutta syy ei ole brexit

5 5 16
18.11.2018
Britannian talouden todellisesta kunnosta on melkein yhtä vaikea saada selkoa kuin monimutkaisen EU-eroprosessin ja yhä polveilevamman brexit-politikoinnin vaiheista.

Samoin brexitin eli Britannian EU-eron lyhyt- ja pitkäaikaisia talousvaikutuksia on erittäin vaikea aavistella. Näin on varsinkin niin kauan kuin on epävarmaa, miten eroaminen käytännössä toteutuu – tai jää toteutumatta – ja mitä siitä seuraa.

Yksi osoitus juuri Britannian talouden vaikeaselkoisuudesta näkyy EU:n talousohjauksesta vastaavan komission määräajoin julkaisemista jäsenmaiden talouskatsauksista ja -ennusteista.

Komissio on ennustanut Britannian taloudelle heikkenevää kasvua ja muita vaikeuksia siitä lähtien, kun Britannia järjesti kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä ja äänestykseen osallistuneiden enemmistö äänesti eron puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tuosta vuoden 2016 kesäkuun brexit-äänestyksestä piti alkaa suuren epävarmuuden kausi, jonka piti suistaa maan talous nopeasti kohti nollakasvua ja monenlaisia muita talousvitsauksia.

Komission parin viime vuoden ennusteet ovat kuitenkin jo osoittautuneet turhan synkiksi, sillä Britannian talous on kaikesta brexit-epävarmuudesta ja synkistä ennusteista huolimatta jatkanut ja jopa vahvistanut kasvuaan.

Ennusteissa ehkä poliittisia sävyjä

Vuoden takaisissa komission ennusteissa voi nähdä jopa viitteitä talousnäkymien poliittisesta sävyttämisestä. Vedätystä tai ei, useimpien muiden EU-maiden kasvuennusteet ovat osoittautuneet turhan valoisiksi mutta Britannian ennuste turhan synkäksi.

Useimmat muut EU-maat ovat........

© Ilta-Sanomat