We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jan Hurrin kommentti: Talous- ja sijoitusnäkymät ovat kymmeneen vuoteen kehnoimmat

3 3 9
12.12.2018
Sijoituskauppiaiden ja miksei sijoittajienkin loppuvuoden perinteisiin kuuluu esittää ja kuunnella pian koittavan uuden vuoden talous- ja sijoitusnäkymiä. Se on erikoinen perinne, josta voi kuulijoille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Eikä talous- ja sijoitusennusteiden yleisin haitta ole alituinen epäluotettavuus ja toistuvat ennustevirheet.

Vielä suurempaa haittaa koituu siitä, että toistuvista suurista ennustevirheistä huolimatta sijoittajat jostakin syystä yhä kuuntelevat ennusteita ja ottavat vieläpä niihin perustuvista sijoitusvinkeistä vaarin.

Onneksi on tarjolla luotettavampiakin keinoja arvioida tulevaisuuden näkymiä kuin kysyä neuvoa sijoituskauppiailta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Yksi keino on katsoa, mitä finanssimarkkinoiden omat ”suhdannemittarit”, kuten korko- ja osakenoteeraukset ja niiden muutokset, kertovat maailman kaikkien sijoittajien tulevaisuuden odotuksista.

Markkinamittaritkaan eivät ”näe” alati epävarmaan tulevaisuuteen, joten nekin voivat osoittautua vääriksi enteiksi. Mutta niissä on se hyvä puoli, että ne eivät ole sijoituskauppiaiden myyntipuheita vaan perustuvat oikeiden sijoittajien oikeisiin arvopaperikauppoihin.

Juuri nyt tavallisesti varsin herkät ja tarkat markkinamittarit kertovat, että talouden ja riskisijoitusten näkymät ovat epävallisen kehnot. Tarkemmin sanottuna kymmeneen vuoteen kehnoimmat.

Korkokäyrä varoittaa taantumasta

Koko maailman talousnäkymille ylivoimaisesti tärkein kysymys on, kumpaan suuntaan Yhdysvaltain talous seuraavaksi kenties kehittyy. Kiihtyykö kasvu, jatkuuko se entisellään vai hidastuuko se?
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Vai uupuuko maailman suurin kansantalous vuosikymmeniin pisimmästä kasvukaudesta nollakasvuun tai seuraavaan taantumaan?

Korkomarkkinoiden vastaus on tyly. Erimittaisten viitekorkojen keskinäiset suhteet ja muutokset varoittavat, että seuraava taantuma on hyvin suurella todennäköisyydellä odotettavissa ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Näin voi päätellä esimerkiksi siitä, että Yhdysvaltain liittovaltion pitkäaikaisten velkakirjojen........

© Ilta-Sanomat