We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jan Hurrin kommentti: Tästä ei hyvää seuraa – Italian talous painui taas taantumaan

2 2 24
02.02.2019
Italian talous on suurten euromaiden ja omalla ristiriitaisella tavallaan myös europolitiikan heikoin lenkki. Tämä lenkki näyttää juuri heikentyneen entistäkin heikommaksi.

Kasvun heikkoudesta ja puutteesta jo pari vuosikymmentä kärsinyt Italian talous on juuri notkahtanut taas uuteen taantumaan. Tämä on maan kolmas taantuma kymmeneen vuoteen, ja se alkaa ennen kuin talous on toipunut kahdesta edellisestäkään.

Kelju käänne ilmenee Euroopan unionin EU:n tilastoviraston Eurostatin vasta julkistamista euroalueen viime vuoden ennakkotilastoista. Niiden mukaan talouskasvu on koko euroalueella heikentynyt odottamattoman nopeasti ja jyrkästi, mutta ei kuitenkaan niin jyrkästi kuin Italiassa.

Muut suuret euromaat näyttävät juuri ja juuri välttäneen taantuman, vaikka niidenkin kasvuvoima näyttää Saksaa myöten huvenneen maailmankaupan heikkenemisen ja muunkin maailman kasvuvaikeuksien vaikutuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Mutta Italiassa talous ei ole vain lakannut kasvamasta. Se on supistunut.

Tämä on kaikin puolin onneton käänne paitsi Italialle myös koko euroalueelle ja muille euromaille Suomea myöten. Siksi tästä käänteestä on kenenkään turha ilkkua Italialle, sillä maan talouden kehnosta käänteestä voi helposti kärjistyä koko euroalueen ongelma.

Budjettisopu vaatii kasvua

Italian talouden notkahdus uuteen taantumaan osuu erityisen hankalaan aikaan ja arkaan kohtaan, sillä juuri Italian talous olisi suurista euromaista kipeimmin kasvun tarpeessa.

Taas uusi taantuma vetää pohjaa pois tätä ja ensi vuotta koskevilta talouden kasvuennusteilta, ja se taas vetää pohjaa pois Italian hallituksen aikomilta talouspolitiikan linjauksilta – ja vasta viime kuussa EU-komission kanssa vaivoin solmitulta budjettikiistan välirauhalta.

Italian viime kevään vaaleissa valtaan noussut hallitus kaavaili panevansa maan talouskasvuun vauhtia julkisen talouden riuskan elvyttämisen avulla. Suunnitelmissa oli monenlaisia toimia, jotka olisivat eri tavoin kasvattaneet julkisen talouden menoja ja supistaneet julkisen talouden tuloja – ja yhdessä kasvattaneet julkisen talouden budjettialijäämää.

Tällaisista aikeista leimahti poikkeuksellisen kärkevä budjettiriita Italian hallituksen ja budjettisuunnitelmista päreensä polttaneen........

© Ilta-Sanomat