We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jan Hurrin kommentti: Öljyn halpeneminen on yhtä aikaa huono ja hyvä talousuutinen

3 1 6
05.12.2018
Raakaöljyn hintahttps://www.is.fi/taloussanomat/porssi/raaka-aine/ROLJY.XXX on viime päivinä vaihteeksi noussut suhteellisen napakasti, mutta syksyn hintakehitystä hallitseva suunta on silti ollut poikkeuksellisen kova lasku.

Viime päivien hinnan nousuista huolimatta musta kulta maksaa öljylaadusta riippuen nyt noin 20 prosenttia vähemmän kuin kuukausi sitten ja jopa 30 prosenttia vähemmän kuin lokakuun hintahuipuissa.

Öljymarkkinoilla ei ole koettu näin jyrkkää hinnan laskua vain runsaan kuukauden aikana sen jälkeen, kun finanssikriisin syttyminen kymmenen vuotta sitten sysäsi öljymarkkinatkin äkkijyrkkään rökäleromahdukseen.

Lähiaikojen hintakehitystä on kotikonstein turhauttavaa arvailla, sillä äkilliset suunnan muutokset ovat näille markkinoille sääntö eivätkä poikkeus. Tällä viikolla pidettävä suurten tuottajamaiden OPEC-järjestön kokous voi herkästi heilutella hintanoteerauksia kumpaan suuntaan tahansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kokoukselta voi esimerkiksi odottaa vahvistusta tai kumoamista uutisiin, joiden mukaan järjestön suurin tuottajamaa Saudi-Arabia olisi alustavasti sopinut järjestön ulkopuolisen suuren tuottajan Venäjän kanssa tuotannon supistamisesta hintakehityksen kääntämiseksi nousuun.

Jos tuotannon supistamisesta on todella sovittu, ja jos sopimus kerrankin pitäisi, ja jos vielä supistukset osoittautuvat markkinoilla jo hinnoiteltujen ennakkoaavistusten mittaisiksi tai niitä suuremmiksi,........

© Ilta-Sanomat