We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jan Hurrin kommentti: Markkinamittarit povaavat poikkeuksellisen jyrkkää käännettä

3 10 75
19.12.2018
Valtiovarainministeriö (VM) ja Suomen Pankki (SP) perustavat kumpikin uusimmat talousennusteensa oletukselle, jonka mukaan Yhdysvaltain ja muun maailman talouskasvu heikkenee lähivuosina vain hieman mutta jatkuu kuitenkin kohtalaisena.

VM esitteli omat ennusteensahttps://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/talouden-korkeasuhdanne-on-taittumassa tämän viikon maanantaina ja SP omansahttps://www.eurojatalous.fi/fi/2018/5/ennuste-nopein-talouskasvun-vaihe-on-ohitettu/ tiistaina. Kummankin ennusteita leimaa hidastuvan kasvun hieman alakuloinen mutta samalla pohjimmiltaan yhä varsin luottavainen sävy.

Kansainväliset finanssimarkkinat ovat jo muutaman kuukauden ajan olleet eri mieltä.

Osakemarkkinat ja riskipitoisimpien velkakirjalajien markkinat kautta läntisen maailman ovat kuluvan syksyn mittaan vilkuttaneet toinen toistaan kirkkaampia varoitusvaloja niin sanotun finanssisyklin heikkenemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Eri maiden ja talousalueiden rahoitusoloja ja niiden muutoksia ilmentävät markkinamittarit kertovat rahoitusolojen tuntuvasta kiristymisestä ja vieläpä poikkeuksellisen jyrkällä käänteellä.

Tällaisesta rahoitusolojen äkkikäänteestä saati sen mahdollisista talousvaikutuksista ei löydy sanaakaan VM:n tai SP:n talouskatsauksista.

Rahoitusolot kiristyvät täyttä päätä

VM viittaa yhden sivulauseen verran Yhdysvaltain keskuspankin Fedin koronnostoihin, mutta ei mainitse sanallakaan euroalueen EKP:n piakkoin alkavia rahahanojen kiristyksiä. Kuin rahoitusolojen vuosikausiin suurin käänne olisi talousnäkymille epäolennainen sivuseikka.

SP sentään kuvailee melko laajasti EKP:n viime viikolla vahvistamia aikeita jatkaa ja voimistaa rahapolitiikkansa vähittäistä kiristämistä. Sekin tosin luonnehtii rahapolitiikan vaikutuksia näistä kiristysaikeista huolimatta vahvasti taloutta elvyttäviksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Finanssimarkkinoiden varoitusvalojen perusteella Fedin,........

© Ilta-Sanomat