We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Slotcall: Alle cijferaars op een rij

4 1 0
13.02.2020

De AEX ( 0,0%) houdt vandaag goed stand. De Chinese overheid meet het aantal besmettingen van het Coronavirus op een andere manier, waardoor er in één klap 15.000 besmettingen bij komen. Dit drukte vanochtend nog het sentiment op de beurzen.

Eerder werd een besmetting alleen genoteerd op het moment iemand ernstige klachten kreeg. Nu worden ook de mensen meegeteld die in een vroeg stadium van het virus zitten. Wat ook niet helpt, is dat het aantal doden in de zwaargetroffen provincie Hubei met 23% is opgelopen naar 1210.

Verder drukt Royal Dutch Shell (-2,0%) zwaar op de 'kale' AEX, oftewel de prijsindex. Het olieconcern gaat vandaag €0,43 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd blijft het aandeel stabiel.

Deze correctie wordt wel doorgevoerd in de herbeleggingsindex, maar niet in de prijsindex. Dit is ook de reden waarom de herbeleggingsindex ruim drie keer zo hoog staat als de prijsindex. Al met al heeft Royal Dutch Shell met zijn indexgewicht van 12,0% een negatieve impact van 0,24%.

Gelukkig is de weging van Aegon (-5,3%) beperkt gebleven tot 1,1%, want de verzekeraar kwam niet voor het eerst sinds zijn bestaan met tegenvallende cijfers langs. De nettowinst lijkt op het eerste oog te zijn geëxplodeerd, maar dat wordt volledig veroorzaakt door eenmalige winsten.

De onderliggende winst daalt namelijk met 5%. Ook de solvabiliteitsratio Solvency 2 was met 201% veel slechter dan gedacht. Het enige lichtpuntje is dat het dividend met 7% wordt verhoogd, maar dat is slechts een doekje voor het........

© IEX