We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Deze 3 aandelen zijn recessieproof

4 2 0
02.01.2020

Het kan allemaal niet op. Beurzen staan sky high, de werkloosheid is lager dan ooit, en ondanks de lage rente hoeven we ons nog geen zorgen te maken over een renteverhoging.

Toch is er een oude beurswijsheid die zegt dat we ons juist zorgen moeten maken als er niets is om ons zorgen over te maken. Mede daarom is het niet onverstandig om te kijken naar de recessiebarometer van Bloomberg. Deze barometer geeft aan dat er een 29% kans is op een recessie in de Verenigde Staten.

Dit getal is natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen, want er gaat een heel wiskundig model aan vooraf. Zonder u helemaal gek te maken met allerlei details, komt het erop neer dat de recessiebarometer grotendeels wordt bepaald door The Conference Board Leading Economic Index.

Deze beroemde index is erop gericht om pieken en bodems binnen een economische cyclus te signaleren. Hiervoor worden tien macro-economische indicatoren gebruikt, waaronder de jobless claims, het aantal nieuwe orders in de industrie en de spread tussen langlopend- en kortlopend staatspapier.

Kijken we naar de onderstaande grafiek, dan ziet u dat de rente op tienjaars staatspapier weer boven de korte rente is gekomen. Dit was in de bloedige decembermaand van 2018 natuurlijk de trigger voor de sell off.

Destijds dook de lange rente onder de korte. Dat is normaal gesproken een van de meest betrouwbare signalen voor een recessie, maar achteraf bleek het een vals signaal. Hiervoor is een goede reden te bedenken en dat is het stimulerende beleid van centrale banken.

Door het agressieve opkoopbeleid van centrale banken steeg de........

© IEX