We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vooruitblik: Mittal, Unibail en KPN

3 3 0
16.06.2019

De komende week lopen de juni-opties af en is de eerste jaarhelft zo goed als verteerd. Tot nog toe hebben de beurzen een aardig rendement gemaakt sinds 1 januari. Ik vind het echter niet fair om de koersstanden te vergelijken met begin dit jaar: liever neem ik de koersen van een jaar geleden als vergelijkingsmateriaal.

Zowel in oktober als in december maakten de financiële markten een afschuwelijke duikvlucht die uitmondde in een Kerst-selloff. Gelukkig hadden de Amerikanen de dag erna (Tweede Kerstdag) de euvele moed om alles weer terug te kopen.

Maar de AEX stond virtueel even rond de 460. Laten we daarom eens kijken hoe de AEX het precies een jaar geleden deed:

Op 14 juni 2018 sloot onze AEX op 567,53 om na een klein dipje vervolgens een jaartop neer te zetten op 576,24. Daarna ging het in de glijbaan naar beneden. Uiteindelijk is er in een jaar tijd niet veel gebeurd, zo lijkt het, maar onderling zijn de verschillen groot.

Ik licht er een paar aandelen uit, en bespreek een paar aandelen waar ik (en IEX Premium) met speciale interesse naar kijken. Achtereenvolgens ziet u de koersbeweging in 12 maanden tijd en het advies van IEX Premium.

Bij IEX Premium krijgen de aandelen een waardering oplopend van Verkopen - Negatief - Neutraal - Positief - Kopen. Wat krijgt u nog meer bij Premium? Aandelenanalyses, voorbeurs al verslag van kwartaalcijfers, een dividendkalender, kooptips, portefeuilles, reclamevrij IEX en uiteraard tweewekelijks het IEX Magazine.

Inmiddels zijn meer dan 7000 beleggers in Nederland lid van IEX Premium, waarvoor dank. De huidige abonnementen kosten €12,95 (zonder magazine) of €16,95 (met magazine). En dat is per maand. Via deze link kunt u zich aanmelden.

Uiteraard mag AM niet ontbreken op dit lijstje. Precies een jaar geleden deed het aandeel twee keer zoveel als nu, het sloot op 15 juni op €29. Twee voor de prijs van één dus. Mittal is op de beurs het grootste slachtoffer van de handelsoorlog.

De staalmarkt zit ingewikkeld in elkaar. Mittal is wereldwijd aanwezig, zowel ín de VS, als daarbuiten. Het grootste deel van de omzet komt echter uit Europa. Omdat de Amerikanen de staalgrenzen feitelijk hebben dichtgegooid, zoekt het overtollige staal uit Azië (lees: China) naar andere afzetgebieden.

Europa heeft ook bepaalde tarieven ingesteld, maar op één of andere manier weet het Aziatische staal toch op de Europese markt te belanden. Volgens Mittal zelf is de staalinvoer met 30% gestegen dit jaar.

Daarbij gaat het toch al niet zo geweldig op het oude continent én is Mittal bezig met het optuigen van de oude Italiaanse fabrieken van Ilva. Dat komt nu eigenlijk helemaal niet uit, want er is staal in overvloed. Daarom worden elders fabrieken stilgelegd of produktie verminderd.

Enig soelaas heeft Mittal nog van de hoge (beschermde) Amerikaanse staalprijs en de hoge ijzerertsprijs. De damramp in Brazilië bij mijnbouwer Vale (231 doden) heeft gezorgd voor krapte op die markt en dus hogere prijzen. Hieronder ziet u wat grondstofprijzen. Let ook op kobalt.

Afbeelding: grondstofprijzen (bron: Tradingeconomics)

De afgelopen jaren was de staalprijs vooral in de VS wat sterker. Eerst door de hernieuwde economische opleving, daarna door het invoeren van de tarieven voor Mexicaans en Canadees staal, vorig jaar mei. In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde verkoopprijzen (in $) per ton staal in de vier regio's die ArcelorMittal gemaakt heeft:

Van belang voor Mittal is dat de Chinese economie tractie krijgt en daar is een goede uitkomst van de handelsoorlog toch wel bepalend in. Wellicht........

© IEX