We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Grondstoffen: corona-update

4 0 1
01.07.2020

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Bericht delen via:

De Bloomberg Commodity index kelderde tijdens de eerste jaarhelft met 21%. Dit staat in contrast met de meeste aandelenindexen, waar de verliezen ofwel veel kleiner waren (S&P500: -5%) of er van verliezen zelfs helemaal geen sprake was (Nasdaq: 10%).

Sinds het dieptepunt van maart noteert de grondstoffenindex weliswaar 8% hoger, maar ook dat valt in het niet tegenover het herstel dat bijvoorbeeld de S&P500 sinds het dieptepunt liet optekenen ( 40%).

Is het optimisme van de aandelenmarkten gerechtvaardigd in het licht van de economische omstandigheden? Of signaleren de grondstoffenmarkten dat het nog te vroeg is om positief te worden en dat aandelenbeleggers te weinig rekening houden met ongunstige evoluties?

Er is niet zoveel fantasie voor nodig om scenario’s te bedenken waarin het opnieuw goed misgaat op de financiële markten: een tweede corona-golf, evolutie naar een risk-offsentiment, een opflakkerende handelsoorlog tussen China en de VS, sterke economische krimp indien de stimuli opdrogen of een combinatie van meerdere factoren.

Het leuke aan grondstoffen is dat het nooit een eenzijdig verhaal is. Daarom laat ik de verschillende categorieën de revue passeren.

De olieprijs herstelde fors. Dat gaf sommige waarnemers de (verkeerde) indruk dat energie flink duurder werd. Dit is niet het geval. Ruwe olie klom uit een diep dal (het WTI-termijncontract voor mei noteerde op een bepaald moment zelfs onder nul) maar het herstel bij de distillaten was veel minder spectaculair.

In het geval van aardgas was van herstel zelfs helemaal........

© IEX