We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Er gaat te weinig geld naar energie

4 3 0
07.06.2019

Wij investeren te weinig in energie. Óf de investeringen in zon en wind, óf die in olie en gas moeten substantieel omhoog.

Vorige maand publiceerde de IEA (het Internationale Energie Agentschap) het jaarlijkse rapport over investeringen in de energiesector. Wereldwijd werd er ruim 1800 miljard dollar geïnvesteerd in energie; een enorm bedrag.

Ruwweg tweederde ging naar de fossiele kant: het meest in de productie van olie en gas en daarnaast in zaken als pijpleidingen, raffinaderijen en fossiele elektriciteitsproductie.

Ongeveer eenderde ging naar niet-fossiele brandstoffen. Hiervan ging het meest naar hernieuwbare elektriciteitsproductie uit zon en wind, maar ook een deel naar nucleaire energie en biobrandstoffen.

Van 2010 tot 2015 zagen we een toename van de investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Deze groei werd versterkt door een afname van de kosten. Elke geïnvesteerde euro leverde dus meer op.

De laatste drie jaar vlakten beide ontwikkelingen echter af. In 2018 waren zowel de totale investeringen in hernieuwbaar als de kosten vrijwel gelijk aan die in........

© IEX