We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tijdbom der obesitas

5 1 0
17.06.2019

De zelfmoordmythe der lemmingen bestaat al eeuwen. Volgens deze mythe storten deze knaagdieren, een soort Scandinavische woelmuizen, zich bij overbevolking massaal van een klif.

Er zijn zelfs computerspelletjes over gemaakt, waarin je deze lemmingen een handje moet helpen bij hun massasuïcide. Na het doorbladeren van de laatste versie van de IDF Diabetes atlas vraag ik mezelf af de mensheid niet ook hard op zo’n klif afstevent?

Zijn wij niet bezig onszelf letterlijk dood te eten, met te veel voeding en een overdosis suiker, zout en vet? De feiten zijn confronterend. Wereldwijd is een obesitasepidemie uitgebroken. In 1975 had minder dan 5% van de wereldbevolking een BMI van 30 of hoger, in 2014 was dit al tot bijna 15% opgelopen. In de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Nieuw-Zeeland lijdt volgens de World Health Organisation (WHO) meer dan 40% van de bevolking officieel aan obesitas.

Obesitas wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de combinatie van een verkeerd dieet en te weinig beweging. Uiteraard wijst de voedingsindustrie vooral naar het tekort aan beweging, om zo de aandacht af te leiden van de inhoud van haar eigen producten. Al moet gezegd worden dat dit de laatste jaren wel aan het verschuiven is. Kijk alleen maar naar de explosie van het aantal producten met suikervervangers of het aantal alcoholvrije biersoorten.........

© IEX