BRICS

Avrupa Birliğinin ülkemizi uzun yıllardır oyalayarak üyelik baş vurusunu sürekli ötelemesi ve olmayacak şartlar ileri sürmesi sonucu, ülkemiz de doğal olarak alternatif bir diğer ekonomik iş birliği olan BRICS’e yöneldi. BRICS, dünyanın gelişmekte olan büyük ekonomilerini bir araya getiren bir organizasyondur. BRICS adı, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden oluşur. Bu ülkeler dünya nüfusunun @’ını ve küresel ekonominin yaklaşık 0’unu temsil eden, hızlı büyüyen, ekonomik ve siyasi olarak etkili devletlerdir.

BRICS’in Amacı Nedir?

BRICS’in ana hedefi, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak, küresel ekonomik ve politik düzeni daha adil hale getirmek, üyeler arasındaki ticareti ve iş birliğini artırmaktır. Bu kapsamda;

· Ekonomik İş birliği: Ülkeler arasında daha güçlü ekonomik ve ticari bağlar kurmayı hedefler.

· Finansal Yapılar: Yeni Kalkınma Bankası (New Development Bank - NDB) gibi, küresel finansman sistemine alternatif olacak yapılar oluşturur.

· Çok Kutuplu Dünya: Küresel sistemin Batı merkezli olmaktan çıkması ve daha çok kutuplu hale gelmesi yönünde politikaları destekler.

· Kalkınma Projeleri: Üye ülkelerdeki altyapı ve kalkınma projelerine yönelik finansman sağlamayı amaçlar.

Türkiye'nin BRICS'e Katılması Doğru mu?

Türkiye'nin BRICS’e katılması özellikle başvurudan sonra sık sık gündeme gelmeye başladı. Türkiye'nin bu organizasyona katılmasının artı ve eksi yönleri değerlendirilmeli hem ekonomik hem de jeopolitik açıdan dengeli bir strateji izlenmelidir.

Türkiye İçin Olası Avantajlar

· Ekonomik Fırsatlar: BRICS........

© Hürses