I. BORÇ İLİŞKİSİ VE BORÇ İLİŞKİSİNİN UNSURLARI
A. Borç İlişkisi
Borç ilişkisi, iki taraf arasında mevcut olup bir şeyin verilmesi, yapılması veya yapılmamasını öngören hukuki bağdır.
B. Borç İlişkisinin Unsurları
1. Borç İlişkisinin Edimi
Bir şeyin verilmesinden ibaret olan borç ilişkisinin edimi, para olabileceği gibi para dışındaki bir eşya da olabilmektedir. Yine borç ilişkisinin konusunu, taşınır eşya, taşınmaz eşya, misli eşya, misli olmayan eşya, tüketime tabi eşya, tüketime tabi olmayan eşya, bölünebilen eşya, bölünemeyen eşya, basit eşya ve birleşik eşya oluşturabilmektedir.
2. Borç ilişkisinin Tarafları
Borç ilişkisinin tarafları alacaklı ve borçlu olarak karşımıza çıkmaktadır. Alacaklı, kurulan borç ilişkisinde kararlaştırılan edimi talep etme hakkına sahip olan taraftır. Borçlu, alacaklı tarafa kararlaştırılan edimi yerine getirmekle ve ifayla yükümlü olan taraftır. Borç ilişkisi, tek tarafa borç yükleyen bir hukuki ilişki olabileceği gibi karşılıklı borç yükleyen hukuki ilişki de olabilmektedir. İki tarafa borç yükleyen sözleşmeler yönünden değerlendirme yapıldığında; alacaklı taraf, kendi alacağını talep hakkına sahipken, yerine getirmekle yükümlü olduğu borç bakımından da borçlu sıfatını taşımaktadır. Bu sebeple bir kişi aynı sözleşmeden kaynaklı olarak hem alacaklı hem de borçlu sıfatlarına sahip olabilmektedir. Ancak aynı kişinin hem alacaklı hem de kendisine karşı borçlu olduğu ve alacaklı ile borçlu sıfatlarının birleştiği durumlarda, borç sonlanmaktadır. Türk Borçlar Kanunu’nun 135. maddesinde de yer aldığı üzere; alacaklı ve borçlu sıfatlarının aynı kişide birleşmesiyle borç sona ermektedir.
II. ALACAKLININ TEMERRÜDÜ
A. Temerrüt
Temerrüt, direnme olarak tanımlanmaktadır. Temerrüt hali, alacaklının temerrüdü ve borçlunun temerrüdü olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Alacaklının alacağını teslimde ve edimi kabulde, borçlunun da borcunu ifada direnmesi, gecikmeye düşmesi ve gecikmeye sebebiyet vermesi halleri, temerrüde yol........