We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valentia i compassió. Polítiques que s’han coronat amb el virus

1 0 0
23.05.2020

Pool via Getty ImagesJacinda Ardern.

Aquest article també està disponible en castellà.

El 13 d’abril passat, Avivah Wittenberg-Cox, directora d’una consultora sobre igualtat, va publicar a la revista nord-americana Forbes un article (que ha tingut força ressò) en el qual es preguntava què tenien en comú els països que prenien les millors decisions contra el coronavirus i la resposta era que els lideraven polítiques.

Això no vol dir que no hi hagi exemples de lideratge masculí positiu (el del portuguès António Costa, amb el suport de l’oposició; el de Kyriakos Mitsotakis, en una Grècia a la qual la Unió Europea va abandonar i assetjar; o el del sud-coreà Moon Jae-In), però és rellevant que, encara que a tot el planeta només hi ha deu països liderats per polítiques (menys d’un 7 %), set d’aquestes deu dirigents liderin set dels països que millor han gestionat la pandèmia. Un tant per cent abassegador, especialment entre els països nòrdics.

Així, un estudi puntua la capacitat de lideratge de cada país per enfrontar-se al virus i els respectius sistemes de salut en aquest ordre (en negreta els països amb lideratges femenins): Nova Zelanda, Singapur, Islàndia, Austràlia, Finlàndia, Noruega, Canadà, Corea de sud, Hong Kong, Sri Lanka, Emirats Àrabs, Japó, Taiwan, Alemanya i Dinamarca.

En ocasions es posa en dubte que les dones i els homes es comportin i reaccionin de manera diferent, i, si en cas que fos així, seria genètic o social. No hi entraré però vull recordar que en un experiment es va demanar a les i als participants que s’estiguessin quinze minuts sense fer res i l’única possibilitat de distracció era infligir-se voluntàriament descàrregues elèctriques. El 67 % dels homes i el 25 % de les dones van preferir administrar-se-les a passar un quart d’hora tranquil.lament i en silenci.

És rellevant que, encara que a tot el planeta només hi ha deu països........

© HuffPost


Get it on Google Play