Fakta on se, että autoilu sähköistyy väistämättä – sanoi liikenne- ja viestintäministeri mitä tahansa.

Liikenne- ja viestintä­ministeri Lulu Ranne (ps) pohti lauantaina HS:n haastattelussa autoilun tulevaisuutta. Hän kertoi, että auton perinteinen poltto­moottori ei katoa Suomesta koskaan: ”Meillä tulee olemaan poltto­moottori forever.”

Never say never, voisi vastata myös englannin kielellä. Autojen valmistajat lopettelevat yksi toisensa jälkeen poltto­moottori­autojen valmistamista. Dielsel- ja bensa-autoja myydään yhä, ja autojen käyttöikä on Suomessa pitkä, joten polttomoottoreita on käytössä kauan. Mutta että forever! Poltto­moottoreita varmasti jää pörisemään, mutta ikuisesti ehkä museoautoihin.

Perussuomalaisille on ollut tärkeää kertoa maaseudulla asuville, että heidän liikkumisensa perinteisin metodein ja pörinöin jatkuu. Liikennepolttonesteiden hintaakin oli tarkoitus laskea, mutta nyt se vain ei onnistunut. Hintalupausta on retusoitu niin, että ilman perussuomalaista liikennepolitiikkaa hinta olisi noussut selvästi. Toisissa oloissa toisenlaista politiikkaa.

”Me ei pystytä tällä hetkellä varastoimaan valtavia määriä mitään muuta kuin fossiilisia polttoaineita”, Ranne kertoo yhden perustelun näkemykselleen. Sähköautot ovat itsessään energiavarastoja. Yhä useamman auto latautuu silloin, kun sähköä on yllin kyllin ja hinta on alimmillaan. Eräänlainen varastointitapa sekin.

Ranne päivittelee oletuksia, joiden mukaan vuosikymmenen lopussa Suomessa olisi 700 000 sähköautoa. ”Ei tule toteutumaan”, hän sanoo. Vaikuttaisiko toteutumattomuuteen se, että nykyinen hallitus haluaa perussuomalaisten johdolla kiristää sähköautoilun verotusta ennen kuin sähköily on yleistynyt?

Ranne ei itse ostaisi sähköautoa. ”Luotan siihen, että teknologia kehittyy niin paljon, että tulee huoltovarmempi versio jostain päästöttömämmästä ajotavasta kuin mitä tällä hetkellä on tarjolla”, hän sanoo.

Luottamuksen osoitus on mielenkiintoinen, varsinkin kun sen esittää – kuten ministeri haastattelussa luonnehtii – ”faktaministeriön” edustaja.

Fakta on se, että autoilu sähköistyy väistämättä. Autoteollisuus on näin valinnut ja suunnannut kehitysinvestointinsa sähköautoihin. Latausinfra lisääntyy ja tehostuu. Sähköautojen toimintamatkat pidentyvät ja hinnat laskevat.

Kansalliset päättäjät – ainakin muissa maissa – edistävät sähköautoilua eivätkä museoautoilua. Mitään vakavasti otettavaa ihmevaihtoehtoa sähkölle ei ole kypsymässä.

Kolumnin kirjoittaja ajaa polttomoottoriautolla.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

QOSHE - Kolumni| Faktaministeri visioi autoilun menneisyyttä - Paavo Rautio Hs
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumni| Faktaministeri visioi autoilun menneisyyttä

17 1
30.04.2024

Fakta on se, että autoilu sähköistyy väistämättä – sanoi liikenne- ja viestintäministeri mitä tahansa.

Liikenne- ja viestintä­ministeri Lulu Ranne (ps) pohti lauantaina HS:n haastattelussa autoilun tulevaisuutta. Hän kertoi, että auton perinteinen poltto­moottori ei katoa Suomesta koskaan: ”Meillä tulee olemaan poltto­moottori forever.”

Never say never, voisi vastata myös englannin kielellä. Autojen valmistajat lopettelevat yksi toisensa jälkeen poltto­moottori­autojen valmistamista. Dielsel- ja bensa-autoja myydään yhä, ja autojen käyttöikä on Suomessa pitkä, joten polttomoottoreita on käytössä kauan. Mutta että........

© Helsingin Sanomat


Get it on Google Play